Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

1,5 vuotta sitten pankeissa valmistauduttiin kauhuskenaarioihin, mutta näin kävi – "Olemme päässeet mahdollistamaan unelmia"

Näkökulma: Pankkien 1,5 vuoden takaiset kauhuskenaariot luottotappioista yritysmarkkinassa ovat vaihtuneet helpotukseen.

Ensimmäisiin kevään 2020 kauhuskenaarioihin verrattuna pirkanmaalaisten yritysten selviäminen koronasta on ollut suuri positiivinen yllätys, muotoilee Aito Säästöpankin paikallisjohtaja Kristiina Lukula.

Kun 1,5 vuotta sitten pankinjohtajien huoneissa pelättiin yritysten laajamittaista ahdinkoa ja sitä kautta myös pankkien suuria luottotappioita, näyttää kokonaisuus nyt selvästi pelättyä paremmalta.

– Moni yritys on pystynyt merkittävästi kehittämään liiketoimintaa korona-aikana ja menestyy nyt todella hyvin.

Lukulan mukaan yritysten investointihalukkuus on säilynyt läpi korona-ajan. Monessa yrityksessä poikkeusaika jopa kiihdytti uudistussuunnitelmia.

– Suurimmassa osassa keskusteluista ei ole tarvinnut käydä läpi sitä, miten ihmeessä tästä selvitään, vaan olemme päässeet mahdollistamaan unelmia. Siellä on paljon menestystarinoita myös palvelualoilla, jota on pidetty koronan kärsijänä.

– Ideoita on tapaamisissa palloteltu paljon. Vaikka olemme rahoittaja, niin varsinkin monelle pk-yritykselle olemme keskustelukumppani talousasioissa, lisää Lukula.

Pirkanmaa on hyvä, kasvava ja vilkas seutu pankkitoiminnalle.

Alakohtaiset vaihtelut ovat suuria. Samalla yrityskenttä on polarisoitunut. Menestyjien varjossa muun muassa rajoituksista eniten kärsineillä ongelma-aloilla korona on vienyt monia yrityksiä ahdinkoon. Monilla aiemmin syntyneet ongelmat ovat lisääntyneet poikkeusaikana.

– Korona on tuonut näkyvämmäksi ongelmia yrityksillä, joilla on ollut haastavaa jo ennen koronaa.

Lukulan mukaan Aito Säästöpankki on viime vuosina pyrkinyt kasvattamaan markkinaosuuttaan yritysasiakkaiden joukossa.

– Haluamme olla vahvasti mukana rahoittamassa yritystoimintaa ja sitä kautta kehittämässä koko aluetta. Pirkanmaa on hyvä, kasvava ja vilkas seutu pankkitoiminnalle.

Korona-ajan vaikutukset Aito Säästöpankin toimintaan ovat olleet muutenkin odotettua vähäisempiä. Yksityisasiakkaita ovat kiinnostaneet asuntolainat sekä sijoittaminen ja säästäminen, kuten alalla yleensä.

Aito Säästöpankissa vuoden 2021 ensimmäisen puoliskon tulos parani merkittävästi viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Liikevoitto tuplaantui katsauskaudella 5,7 miljoonaan euroon.

– Ensi vuonna juhlitaan säästöpankkien 200-vuotista historiaa. Rakennamme pankkia niin, että pankki on täällä 200 vuoden päästäkin, vakuuttaa Lukula.