Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syksyn koleus iski Pirkanmaalle... ja sinilevähavainnoissa tehtiin kesän ennätys! – Tässä selitys

Pirkanmaalla on tehty tämän kesän ennätys sinilevähavainnoissa.

Sinilevää on havaittu 17 valtakunnallisella levähavaintopaikalla, ja yleisöhavaintoja sinilevistä on usealta järveltä.

Runsaasti sinilevää on havaittu Ikaalisissa Kyrösjärven Hämylänlahdella ja Toivolansaaren uimarannalla, Sastamalan Houhajärvessä, Kangasalan Kirkkojärvessä, Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa sekä Nokialla Pyhäjärven Halkoniemen uimarannalla ja Lehtiniemessä

Vähän sinilevää havaittiin Nokialla Kuloveden Naarlahdessa, Pyhäjärvessä Nokian Maatialanlahdella ja Lempäälän Mäyriänrannassa ja Lempoisten uimalassa, Sastamalan Liekovedellä, Kangasalan Vesijärvellä ja Ukkijärvellä, Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla, Pirkkalan Kranstolpan uimarannalla, sekä Kyrösjärven Paijalanrannassa Ylöjärvellä.

Lisäksi rotarien seuraamalla Pyhäjärven Kirkkolahdella havaittiin hieman levää.

Yleisöhavaintoja sinilevistä on tehty Vanajavedeltä, Pyhäjärveltä, Siitinjärveltä, Vaskiveden Kaltinlahdelta ja Koronselältä, Ylistenjärveltä, Iso Pihlajajärveltä, Alajärveltä, Pitkävedeltä, Mallasvedeltä, Ruovedeltä ja Keihäsjärveltä.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden selvästi keskimääristä enemmän.

Sinilevät lisääntyvät syksyllä, kun pintavedet alkavat jäähtyä ja alempien vesikerrosten fosfori nousee levien ulottuville. Myös runsaat sateet ovat huuhtoneet ravinteita ranta-alueilta levien käyttöön.