Kauppakamarien kysely: lähes 75 prosenttia yrityksistä kärsii osaavan työvoiman puutteesta – Tampereen kauppakamarin johtaja: "Yritykset tarvitsevat nyt erityistä tukea"

Kauppakamareiden jäsenyrityksille suunnatun kyselyn mukaan lähes 75 prosenttia yrityksistä kokee pulaa osaavasta työvoimasta. Jopa 68 prosenttia yrityksestä arvioi, että pula osaavasta työvoimasta on rajoittanut yritysten kasvua ja liiketoimintaa.

Kyselyyn vastasi lähes 1300 kauppakamarien jäsenyritystä eri toimialoilta ympäri Suomea. Vain 2,3 prosenttia vastaajista ilmoitti, että osaavasta työvoimasta on ylitarjontaa tai paljon ylitarjontaa. Tilanne on heikentynyt merkittävästi vuoden takaisesta, jolloin noin 50 prosenttia ilmoitti kärsivänsä osaavan työvoiman pulasta.

– Kyselyn tulokset puhuvat karua kieltä ja tilanne osaavan työvoiman saatavuuden osalta näyttää erittäin heikolta. Vuodessa on menty iso harppaus huonompaan suuntaan. Meillä on aito huoli siitä, että talouskasvu sakkaa, jos korjaavia toimenpiteitä ei tehdä vauhdilla, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Mikko Valtonen tiedotteessa.

Yrityksistä jopa 68 prosenttia arvioi, että pula osaavasta työvoimasta on rajoittanut kasvua ja liiketoimintaa. Vain 16 prosenttia yrityksistä kokee, että osaajapula ei ole vaikuttanut niiden kasvuun.

Osaavan työvoiman tarve kohdistuu erityisesti muutamalle alalle: kauppa, hallinto ja oikeustieteet, tietojenkäsittely ja tietoliikenne, tekniikan alat sekä palvelualat.

Keskeisimmät rekrytointihaasteet johtuvat kyselyyn vastanneiden yritysten mukaan siitä, että avoimiin tehtäviin ei yksinkertaisesti ole hakijoita. Hakijoiden vähäinen työkokemus tai soveltumaton koulutus on ongelma ja tämä johtaa niin sanottuun kohtaanto-ongelmaan. Myös kannustinloukut eli se, ettei työtä kannata ottaa vastaan, koska palkasta verojen jälkeen käteen jäävä osuus ei ole kovin paljon suurempi kuin tuet, oli yritysten mukaan yhtenä esteenä työvoiman saatavuudelle.

Tampereen luvut ovat lähes identtiset valtakunnallisten tulosten kanssa. Kyselyyn vastanneista tamperelaisyrityksistä 67 prosenttia uskoo rekrytointitarpeensa kasvavan entisestään tulevalla puolivuotisjaksolla.

– Kysely toisensa jälkeen on viestinyt yritysten pahenevasta osaajapulasta. Korona vaikuttaa, mutta taustalla on isoja rakenteellisia syitä. Mitä ikääntyneemmäksi yhteiskunta muuttuu, sitä haastavampi on yhtälö, sanoo johtaja Peer Haataja Tampereen kauppakamarista tiedotteessa.

– Pirkanmaalla korona ei puraissut vientiyrityksiä yhtä pahasti kuin muualla Suomessa. Tämä näkyy tuoreissa työllisyysluvuissamme, jotka ovat muuta maata paremmat. Toisaalta tämä tarkoittaa sitä, että koska väkeä on saatavissa muutenkin vähemmän, suhdannetilanteen parantuessa yhä useampi yritys jää ilman tarvitsemiaan osaajia.

Haataja uskoo, että varsinkin matkailu- ja ravitsemusalan yritysten on vaikeaa nousta jaloilleen ja päästä kasvuun.

– Toimiala kärsii edelleen koronapandemiasta ja paljon työntekijöitä on siirtynyt muille aloille parempien näkymien puuttuessa. Yritykset tarvitsevat nyt erityistä tukea. Myös terveysalalla on ollut siirtymää. Osaajia on siirtynyt lähinnä julkisesta terveydenhuollosta yksityisiin yrityksiin.

Tärkeimpinä keinoina osaavan työvoiman turvaamiseksi yritykset nostivat koulutuksen sisältöjen kehittämisen vastaamaan paremmin työelämän tarpeita, yritysten ja oppilaitosten yhteistyön tiivistämisen sekä työn vastaanottamisen kannustinloukkujen purkamisen.

Mainintoja saivat lisäksi työvoiman liikkuvuuden edistäminen sekä koulutusmäärien lisääminen tutkintokoulutuksessa, muunto- ja täydennyskoulutuksessa ja oppisopimuskoulutuksessa. Myös työhön ja opiskeluun perustuvan maahanmuuton lisääminen ja maahanmuuttajien työllistämiseen tähtäävät toimet nousivat vastauksissa vahvasti esille.

Kauppakamarien kysely tehtiin 23.–25. elokuuta. Kyselyyn vastasi 1297 kauppakamarien jäsenyritystä. Vastauksia kertyi kaikilta toimialoilta ympäri Suomen sekä kaiken kokoisista yrityksistä. Suurin osa yrityksistä on työnantajayrityksiä, yksinyrittäjiä oli 2,9 prosenttia vastanneista

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut