Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipalveluun on nyt jopa kahden kuukauden jono – "Vaatii paljon hermoja ja aikaa..."

Asiointi: Ihmiset uusivat nyt passejaan ja lupapalveluihin kertyy ruuhkaa. Tamperelaisella Maija Kajanilla meni tuntitolkulla paikan päälläkin.

Passin uusiminen vaatii paljon hermoja ja aikaa, huokaisee tamperelainen Maija Kajan.

Hän kävi taannoin ottamassa uuden passikuvan, teki passianomuksen sähköisesti ja aikoi varata käynnin poliisin lupapalveluihin sähköisesti, mutta ajanvarauksessa ei hänen mukaan ollut yhtään vapaata aikaa Tampereelle tai Kangasalle.

– Poliisin sivuilla ei kerrota, voiko poliisiasemalle mennä jonottamaan asian takia ja jos voi niin mihin aikaan. Lopulta sain puhelimessa ohjeen, että kannattaa mennä jonottamaan asemalle hyvissä ajoin ennen ovien aukenemista. Niin tein ja olin 11. elokuuta varttia ennen ovien aukenemista jonossa yhdentenätoista.

Jo ennen kello 8 oli Kajanin takana jono kasvanut muutamalla kymmenellä jonottajalla.

– Sitten jonotettiin jonotusnumeroa ja sitten asetuttiin odottamaan. Ennuste oli tunti.

– Miettiiköhän lainsäätäjä, että passin saamista olisi samalla helpotettava resursseja lisäämällä, jotta vältyttäisiin tällaiselta ihmisten ajan- ja pinnan haaskaukselta, Maija Kajan hämmästelee.

Nyt, kun matkustusrajoituksia on poistettu niin se luonnollisesti vaikuttaa passien kysyntään.

Sinänsä ei ole ihme, että jonoa syntyy ja aikaa kuluu, sillä Tampereen lupapalvelussa asioi päivittäin ajanvarauksella noin 120-130 asiakasta. Sen lisäksi Tampereella asioi päivittäin noin 20-50 ilman ajanvarausta, mutta silloin kannattaa varautua pitkään odotusaikaan, koska yhden asiakkaan asiointi vie noin 15 minuuttia, Sisä-Suomen poliisilaitoksen lupapalveluyksikkö lupapäällikkö Hannele Koskela muistuttaa.

– Kesän ja alkavan syksyn aikana kaikki palvelupaikkamme ovat olleet käytössä ja suurin osa niistä on varattu ajanvaranneille asiakkaille. Toivomme, että jonottamalla asioivat ne, joilla on kiireellinen asia kuten asiakirja on kadonnut, asiakas ei voi käyttää sähköistä asiointia tai varata aikaa netin kautta, hän jatkaa.

Tampereelle saa tällä hetkellä asiointiajan noin kahdeksan-yhdeksän viikon päähän, Kangasalle ja Valkeakoskelle noin kahdeksan viikon ja Ikaalisiin sekä Sastamalaan neljän viikon päähän.

– Pitkästä viiveestä huolimatta toivomme, että asiakas varaa ajan, jos passia tai henkilökorttia tarvitaan vasta myöhemmin syksyllä. Passin ja henkilökortin normaali toimitusaika on noin viikko tilauksesta. Asiakkaan kannattaa myös tarkistaa, voiko asioida sähköisesti. Hakeminen kannattaa aloittaa sähköisen asioinnin kautta verkossa, jos se on mahdollista. Jos käynti vaaditaan niin aikaisempi passi tai henkilökortti on hyvä olla mukana asioinnin nopeuttamiseksi poliisiasemalla, Hannele Koskela ohjeistaa.

Ruuhkaantumista on helppo selittää koronalla. Hannele Koskela sanoo, että etenkin passeja jäi uusimatta paljon vuonna 2020.

– Nyt, kun matkustusrajoituksia on poistettu niin se luonnollisesti vaikuttaa passien kysyntään.

Sisä-Suomen poliisilla ei ole tilastoa siitä, tehdäänkö lupapalveluihin turhia käyntejä eli ihminen tuli paikalle vaikka olisi voinut hoitaa asiansa kokonaan sähköisesti.

Koskela kuitenkin kertoo, että tammi-heinäkuussa 2021 noin 80 prosenttia kaikista hakemuksista on tullut vireille sähköisesti ja noin 52 prosenttia sähköisistä hakemuksista on niin sanotussa kevennetyssä menettelyssä eli asiakas ei käy lainkaan poliisiasemalla.