Ratikkareitin varrelle Tampereelle nousee toinen taideteos – paikka on Vuohenojalla Hervannan valtaväylän vieressä

Tampereen ratikkareitin varrelle tulee toinen maamerkkiteos Pyynikintorilla sijaitsevan pysäkin jatkoksi. Vuohenojalle, Hervannan valtaväylän viereen nousee aluetta elävöittävä Navigation Figures -niminen teos, joka muodostuu noin 60 metallitangosta ja led-valosta.

Teoksen tekijä valittiin avoimen kansainvälisen taidekilpailun kautta kesällä 2020. Ratikan taiteen järjestämään kilpailuun saatiin 114 teoshakemusta. Kilpailun voitti ruotsalainen työryhmä BRRUM teoksellaan Navigation Figures. BRRUM:n muodostavat taiteilija-arkkitehdit Ulrika Karlsson, Cecilia Lundbäck ja Veronica Skeppe. Teoksen rahoittaa A.R. Winterin muistosäätiö yhdessä Tampereen kaupungin kanssa.

Navigation Figures kertoo kommunikoinnin eri muodoista. Teoksella on viitteellinen yhteys Hervantaan, viestintätekniikkaan sekä läheiseen Iidesjärveen ja sen runsaaseen linnustoon. Taidekilpailun valintaraati kiittelikin teoksen onnistunutta paikan haltuun ottamista ja ajankohtaista syvyyttä.

– Valaistuksen ansiosta taideteos on vaikuttava eri vuorokauden- ja vuodenaikoina. Teoksesta voivat nauttia niin ratikan käyttäjät, pyöräilijät, koiran ulkoiluttajat kuin Hervannan valtaväylän autoilijatkin. Pimeän aikaan teos näyttäytyy katsojalleen täysin uudella tavalla. Liikkumalla teoksen eri puolille tarkkaavainen katsoja saattaa huomata valojen muodostamia kuvioita, jotka muuttuvat eri näkökulmasta katsottuna. Valojen muodostamat viivat osoittavat kuvitteellisia reittiohjeita – ei yhtä vaan useita, perusteluissa todetaan.

Brrum on perustettu Tukholmassa vuonna 2016. Taiteilijaryhmä tekee monialaisia taideprojekteja, kuten arkkitehtisuunnittelua eri vaiheissa ja mittakaavassa, tutkimuspohjaisia hankkeita, maisema-arkkitehtuuria, muotoilua sekä näyttelysuunnittelua. Ryhmältä valmistuu piakkoin julkinen taideteos myös Tukholman Hagastadeniin.

Teoksen on rahoittanut A.R. Winterin muistosäätiö ja Tampereen kaupunki. Anders Rudolf Winter oli Tampereella asunut tehtailija, kauppias ja suurlahjoittaja. A.R. Winterin muistosäätiö myöntää vuosittain avustuksia muun muassa Tampereen kaupungin taideteosten hankintaan sekä journalistien opintomatkoihin. Teos valmistuu syyskuun aikana ja se liitetään osaksi Tampereen kaupungin taidekokoelmaa.

1

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut