Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

”Korona kahlitsee poliittisen keskustelun” – Politiikan asiantuntija arvioi, missä iskussa puolueet poliittiseen syksyyn lähtevät

Näkökulma: Korona pitäisi siivota selkeällä exit-strategialla pois tärkeämpien puheenaiheiden tieltä, patistaa politiikan asiantuntija.

Kesä ja suurin osa sen puoluekokouksista on takana. Pertti, mistä politiikan kierros tällä kertaa aloitetaan?

– Afganistanista. Siellä yksi järjestö tuntuu nöyryyttävän koko demokraattista maailmaa. Olen jo pitempään ollut huolissani demokratian puolustuskyvystä. Joe Biden esitti vaalikampanjassaan demokraattisten maiden maailmanlaajuista kokousta. Kun Bidenilla tuntuu olevan muita kiireitä, olisi Sauli Niinistöllä iskun paikka. Tällaisen kokouksen järjestäminen sopisi loistavasti Suomen imagoon ja olisi Niinistölle samanlainen kruunu kaudelle kuin Etyk oli Kekkoselle. Eikä unohdeta myöskään Saksaa, jossa vaalit ovat tärkeä asia koko Euroopan kannalta.

No hyvä. Palataan Suomeen ja käydään puolueet läpi. Vaalivoittaja kokoomus on vaalien jälkeen vakiinnuttanut paikkansa gallupykkösenä. Mitä siellä on tehty oikein?

– Kuntavaalivoitto vetää vielä kokoomusta. Yleisesti poliittinen tilanne on selkiytynyt. Nyt tulevaisuuden hallitusvaihtoehdot ovat nykyisen kaltainen pohja tai porvarihallitus. Kokoomus on pitänyt esillä veroprogression alentamista ja työmarkkinoiden paikallista sopimista, joten sinipuna tuntuu kaukaiselta.

Onko demareilla nyt eväitä haastaa?

– Demarit ovat ottaneet kuntavaalien odotettua kehnommaksi jääneen tuloksen rauhallisesti. Sisäistä kritiikkiä ei ole päässyt pintaan asti. Omien avausten tuominen julkisuuteen on jäänyt vähemmälle, sillä pääministeripuolue on joutunut edelleenkin sovittelemaan eripuraisen hallituksen ristiriitoja.

Tulevaisuuden hallitusvaihtoehdot ovat nykyisen kaltainen pohja tai porvarihallitus

Vihreät olivat kuntavaalien selkein häviäjä ja nyt puolue tarvitsee äitiyslomasijaisen puheenjohtaja-sisäministeri Maria Ohisalolle. Onko tämä puolueelle uhka vai mahdollisuus?

– Vihreät ovat kipuilleet vaalien jälkeen. En usko, että puheenjohtajan sijaistamisella on suurta merkitystä, mutta mielenkiintoista nähdä, kenestä tulee sisäministeri.

Perussuomalaisten puoluekokouksessa Jussi Halla-ahon aika päättyi ja Riikka Purran aika alkoi. Mikä muuttuu?

– En usko suuriin muutoksiin, vaikka naispuheenjohtaja mieskannattajien puolueeseen nyt tuleekin. Perinteinen protestipuolue on vakiinnuttanut paikkansa valtapuolueena.

Mitkä nousevat syksyn hallitseviksi poliittisiksi puheenaiheiksi?

– Korona kahlitsee yhä poliittisen keskustelun. Se pitäisi saada pois agendalta. Nyt tarvitaan hallitukselta selkeä strategia syyskuukausille, jolla yhteiskunta ajetaan normaalioloihin. Kansalaiset kaipaavat jo turvallisuudentunnetta ja talous ennakoitavuutta. Paljon tärkeitä poliittisia keskustelunaiheita jää nyt turhaan varjoon.