Helsingistä saa yhden neliön ja Oulusta samalla rahalla 2,5 – vanhojen osakeasuntojen hinnat nousseet varsinkin Etelä-Suomessa

Kuvituskuva. Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet vuodesta 2015 Helsingissä lähes 26 prosenttia ja Espoossa noin 13 prosenttia. Kaisa Paastela

Sirpa Repo

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat heinäkuussa viime vuoteen verrattuna suurimmissa kaupungeissa ja kaikilla suuralueilla Länsi-Suomea lukuun ottamatta.

Kesäkuuhun verrattuna hinnat kuitenkin laskivat koko maassa 0,4 prosenttia.

Suurista kaupungeista vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna eniten Espoossa ja Helsingissä.

Vuodesta 2015 hinnat ovat nousseet Helsingissä lähes 26 prosenttia ja Espoossa noin 13 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla kerrostaloasuntojen hinnat nousivat vuodentakaiseen verrattuna 4,6 prosenttia. Rivitaloasuntojen hinnat nousivat tätä enemmän, 5,9 prosenttia.

Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys suuralueilla 2015–heinäkuu 2021. Tilastokeskus

Suuralueittain tarkasteltuna vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat heinäkuussa vuositasolla eniten Etelä-Suomessa. Vuoteen 2015 verrattuna hinnat ovat nousseet Etelä-Suomessa 14 prosenttia ja pysyneet lähes ennallaan Pohjois-Suomessa ja Länsi-Suomessa.

Itä-Suomessa hinnat ovat laskeneet lähemmäs 20 prosenttia.

Kiinteistönvälittäjien kautta heinäkuussa tehtiin viisi prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuosi sitten.

Kuluvan vuoden tammi-heinäkuussa asuntokauppoja on kuitenkin tehty kiinteistönvälittäjien kautta 30 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Kauppoja on myös tehty 21 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys. Tilastokeskus

Koko maassa myytyjen vanhojen osakeasuntojen neliöhinta oli ennakkotietojen mukaan 2 304 euroa. Pääkaupunkiseudulla se oli 4 151 euroa.

Helsingin neliöhinta oli 4 734 euroa, Espoossa ja Kauniaisissa 3 963 euroa ja Vantaalla 2 963 euroa.

Kehyskunnissa, joihin tässä kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Riihimäki, Sipoo, Tuusula ja Vihti, myytyjen vanhojen osakeasuntojen neliöhinta oli 2 255 euroa.

Esimerkiksi Tampereella neliöhinta oli 2 766 euroa ja Oulussa 1 918 euroa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut