Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pikkukylän navettatöistä alkoi matka kiekonheiton huipulle – Tampereelle muuttanut Helena Leveelahti kilpailee viikonloppuna Ruotsi-ottelussa

21-vuotias kiekonheittäjä Helena Leveelahti yllätti jopa oman äitinsä heinäkuussa, kun nuori nainen kiskaisi Tallinnan alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa hopealle. Äiti oli katsonut kotona Virtojen Kotolan kylässä tyttären karsintaheittoja, ja ilmoittanut tälle että yön aikana pitäisi vaihtaa jalat vanhojen tilalle.

Jalat olivat sitten lopulta ilmeisen hyvässä kunnossa. Samaan kesäkauteen mahtui elokuun viimeisenä viikonloppuna hyvin erilainen kilpailu: tekniikkamurheista kärsinyt heittäjä epäonnistui Kalevan Kisoissa pahoin, ja jäi lopulta finaalin viimeiseksi.

Tänä viikonloppuna Leveelahti saa mahdollisuuden Ruotsi-ottelussa, jossa edustaa Suomea yhdessä Katri Hirvosen ja Salla Sipposen kanssa.

Leveelahti edustaa edelleen synnyinkaupunkinsa Virtain Urheilijoita, mutta on asunut ja harjoitellut jo pari vuotta Tampereella. Hän kiittelee yhteistyötä Tampereen Pyrinnön ja sen toiminnanjohtajan Elisa Hakasen kanssa.

– Pirkkahallissa on mukava harjoitella, ja urheilijalla on täällä muutenkin helppoa. Halliharjoittelu on varsinkin kiekossa olennaista: väline on aika lailla heittokelvoton, jos sitä koittaa viskoa ulkona pakkasessa, Leveelahti kuvailee.

– Heittolajeihin on tullut paljon uusia junioreja, myös kiekonheittoon. Lajia vaan pitää saada enemmän esille.

Siinä on omat haasteensa. Nuoren heittäjän paidassa on kuitenkin kolme sponsoritunnusta.

– Varainhankinta on vähän haastavaa, ja korona on sekoittanut pakkaa entisestään. Onneksi apuna ovat myös vanhemmat, jotka auttavat jos tulee tiukka paikka, urheilija kiittelee.

Voimailulajien osalta nuorikaan urheilija ei pysty välttämään kommentteja kiellettyjen aineiden käytöstä. Siinä on Leveelahden mukaan kuitenkin selvää vaihtelua, jos vertaa tilanteeseen kotimaan ja muiden maiden välillä.

– Kotimaassa ei kuule huutelua dopingista. Ulkomailla tilanne on eri, mutta en halua sitä sen enempää kommentoida. Testaaminen kyllä toimii: muistan, että joskus on tultu lauantai-iltana seitsemältäkin koputtelemaan oveen, että nyt vessareissulle.

Maatilan töihin kasvanut Leveelahti opiskelee parhaillaan eläintenhoitajaksi. Opintojen valmistumisen jälkeen nuori nainen aikoo keskittyä pelkästään urheiluun.

– Ensi kaudella päätavoite on aikuisten EM-kisoissa. Sinne lähdetään tekemään parasta tulosta, ja sillä pitäisi irrota finaalipaikka.