Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eutanasian laillistamisesta ei löydetty yhteistä näkemystä – "Eutanasialla ei saa ratkaista saattohoidon puutteita"

Asiantuntijoista koostuva itsenäinen työryhmä ei esitä yksimielistä näkemystä siitä, tulisiko lääkäriavusteinen itsemurha tai eutanasia laillistaa. Lääkäriliitto vastusti eutanasiaa ja lääkäriavusteista itsemurhaa.

– Palliatiivinen hoito ja saattohoito on saatava kuntoon niin, että kaikilla on tasavertainen oikeus inhimilliseen ja hyvään elämän loppuvaiheen hoitoon. Eutanasialla ei saa ratkaista saattohoidon puutteita, sanoo tiedotteessa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.

Eutanasian tarve voidaan liiton mielestä arvioida vasta sen jälkeen, kun palliatiivinen hoito ja saattohoito on saatu hyvälle tasolle. Tämä edellyttää voimavarojen välitöntä lisäämistä.

Lisäksi henkilöstön koulutusta ja hoitojen saatavuutta on välttämätöntä parantaa.

Myllymäen mukaan parannettavaa löytyy myös saattohoitoon osallistuvien omaisten asemassa.

– Saattohoitovapaasta olisi saatava taloudellinen korvaus, Myllymäki sanoo.

Lääkäriavusteinen itsemurha on Lääkäriliiton mukaan ongelmallinen, vaikka Suomen lainsäädännön mukaan itsemurha ei ole rikos eikä myöskään sen avustaminen.

– Lääkärin ammattieettinen velvollisuus suojella elämää ja lääkkeiden määräämistä koskevat rajoitukset ovat ristiriidassa kuoleman jouduttamisen kanssa, Myllymäki perustelee.

Mikäli eutanasia tai lääkäriavusteinen itsemurha kuitenkin Suomessa sallitaan, Lääkäriliiton kanta on, ettei lääkäriä saa velvoittaa näihin toimenpiteisiin.

Loppuraporttinsa valmiiksi saanut työryhmä on hahmotellut mahdollista harkintaa varten kaksi säädösluonnosta lääkäriavusteisesta itsemurhasta ja eutanasiasta. Kolmas vaihtoehto on pitäytyä nykyisessä lainsäädännössä.

Työryhmä nostaa esiin erityisesti sen, että lääkärin oikeudellinen asema on epäselvä, mikäli lääkäri avustaisi potilasta itsemurhassa.

Asiantuntijatyöryhmä on yksimielisesti sitä mieltä, että palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa tulisi kehittää ja niiden saatavuutta sekä osaamista lisätä.

Pelkät suositukset eivät työryhmän näkemyksen mukaan kuitenkaan riitä puutteiden korjaamiseksi, vaan muutoksia tarvitaan myös lainsäädäntöön.

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti itsenäisen asiantuntijatyöryhmän eutanasian sallimista koskevan kansalaisaloitteen vuoksi. Eduskunta käsitteli ja hylkäsi aloitteen keväällä 2018 ja edellytti laajapohjaisen asiantuntijatyöryhmän asettamista. Asiantuntijaryhmä toimi ajalla vuoden 2018 toukokuusta kuluvan vuoden kesäkuun loppuun saakka.

Työryhmä on selvittänyt elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa, itsemääräämisoikeutta sekä saattohoitoa ja eutanasiaa koskevia sääntelytarpeita. Loppuraportti on luovutettu sosiaali- ja terveysministeriölle.