Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tylsistyminen kasvaa etätöissä – korona-aika koetellut erityisesti nuorten aikuisten työhyvinvointia

Etätyössä tylsistyminen on kasvanut, läsnätyössä työn imu ja työkyky ovat alentuneet koronan pitkittyessä. Pientä helpotusta työelämän poikkeukselliseen tilanteeseen voi tuoda hybridityö, jossa välillä työtä tehdään etänä ja välillä läsnä.

Etätyötä tekevien keskuudessa asuminen muiden kanssa tukee työhyvinvointia. 

Havainnot ovat Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi? -tutkimuksesta, joka seuraa työhyvinvoinnin kehittymistä korona-aikana. 

Kokonaisuutena poikkeuksellinen ajanjakso on koetellut erityisesti nuorten aikuisten työhyvinvointia.  Loppuvuodesta 2019 kesään 2021 alle 36-vuotiaiden työssä tylsistyminen ja työuupumusoireet ovat kohonneet selvästi. Sen sijaan 36-vuotiaiden ja tätä vanhempien tylsistyminen ja työuupumusoireet ovat nousseet vain hieman.

Vanhemmassa ryhmässä työn imu ja työkyky ovat jopa kohentuneet vastaavassa ajassa.

– Osalla korona-aikana työn määrä ja kiire ovat voineet lisääntyä. Toisille kuormitus on voinut syntyä työnkuvan kapeutumisesta ja työtovereiden etäisyydestä pitkään jatkuneen etätyön johdosta. Molemmat voivat lisätä kielteisiä kokemuksia työstä ja kielteistä asennoitumista työtä kohtaan, sanoo tiedotteessa Työterveyslaitoksen erikoistutkija Janne Kaltiainen.

Riittävä määrä läsnätyötä näyttää olevan tärkeää työn mielekkyydelle.

Hän muistuttaa, että työssä yhä koetaan selkeästi enemmän myönteisiä tunteita ja innostumista kuin kielteisiä kokemuksia.

Selvin ja haitallisin työhyvinvointimuutos on ollut työssä tylsistymisen yleistyminen.

– Erityisesti runsaasti etätyötä tekeville työ on voinut tarjota sekä ylistimulaatiota jatkuvina videokokouksina että alistimulaatiota työpäivien toisteisuutena ja aitojen ihmiskohtaamisten vähäisyytenä. Akuutin koronan jälkeisistä työn järjestelyistä sovittaessa työpaikoilla on hyvä ottaa huomioon, että riittävä määrä läsnätyötä näyttää olevan tärkeää työn mielekkyydelle, tutkimusprofessori  Jari H akanen Työterveyslaitoksesta korostaa. 

Erityisesti nuoret työntekijät tarvitsevat tukea aikana, jolloin työtä tehdään osin etänä, osin läsnä ja osin hybridimallin mukaisesti. 

–– Heille kiinnittyminen työyhteisöön on tärkeää. Jatkuva ja pakotettu etätyö tuo tähän omat haasteensa. Tällöin keskiöön nousevat aktiivinen yhteydenpito ja työn myönteisten tulosten näkyväksi tekeminen myös nuorelle työntekijälle itselleen esimerkiksi rakentavan palautteen antamisen kautta. Nuorista harvempi koki muihin vastaajiin verrattuna näkevänsä työnsä myönteiset tulokset helposti, Kaltiainen sanoo.

Miten voit? -työhyvinvointitestin laajempi aineisto antaa lisätukea sille, että hybridityössä koetaan hieman muita enemmän työn imua ja muita vähemmän työssä tylsistymistä.

Tutkimus antaa viitteitä siitä, että hybridityössä luotetaan työtovereihin enemmän kuin etätyössä. Samoin esihenkilötyössä on onnistuttu, mikä auttaa koko henkilöstöä.