Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viranomainen syynäsi työolot, puutteita paljastui kymmenissä kesätyöpaikoissa

Aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat tarkastivat kesän aikana 302 kesätyöpaikkaa. Tarkastuksia tehtiin lähinnä jäätelökioskeihin, marjamyyntipisteisiin, kesäkahviloihin, ravintoloihin ja erilaisiin myymälöihin.

Osa kesätyöntekijöistä jäi taas ilman työterveyshuoltoa tai kunnollisia työvuorolistoja. Työterveyshuolto puuttui 55 kesätyöpaikasta. Näitä työpaikkoja on nyt velvoitettu järjestämää työterveyshuolto. Työsuojelutarkastajat jälkivalvovat, että näin tapahtuu.

Lakisääteinen työterveyshuolto on ennaltaehkäisevää toimintaa. Se on järjestettävä kaikilla työpaikoilla työpaikan koosta, toimialasta ja työsuhteiden kestosta riippumatta.

Puutteita työvuoroluetteloissa oli 32 työpaikalla. Niitä ei tehty ollenkaan, niistä puuttui työvuoron päättymisen kellonaika tai työntekijät saivat työvuorot tietoonsa liian myöhään. Esimerkiksi maanantaina alkavan listan saattoi saada vasta edellisenä viikonloppuna.

– Valtaosalla työvuoroluettelo oli kuitenkin kunnossa. Ilahduttavan moni työnantaja muisti myös sen, että työvuoroja ei voi perua sateen takia, kertoo tiedotteessa työsuojelutarkastaja Mia Rosendahl.

Tarkastuksilla käsiteltiin myös muun muassa työsopimuksia, perehdyttämistä ja koronaturvallisuutta.

Työvuoroja ei voi perua sateen takia.

Kesätyöntekijöidenkin kannattaa pyytää työtodistus. Se on tärkeä asiakirja, josta on hyötyä esimerkiksi työnhaussa. Työtodistusta voi tarvita pitkänkin ajan kuluttua erilaisissa yhteyksissä.

– Työntekijä voi halutessaan pyytää kaksi versiota työtodistuksesta, laajan ja suppean. Laajaan voi pyytää esimerkiksi arvion työtaidosta ja käytöksestä, suppeaan vain tiedot työsuhteen ajankohdasta ja työtehtävistä, Rosendahl neuvoo.

Työnantajalla on velvollisuus antaa työtodistus pyydettäessä. Mikäli työntekijä ei pyynnöstä huolimatta saa työtodistusta, hän voi pyytää apua työsuojeluviranomaisilta. Työtodistusta voi pyytää myös useita vuosia työsuhteen päättymisen jälkeen.

Työsuojeluviranomainen saa vuosittain noin tuhat työtodistusta koskevaa yhteydenottoa.