Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lamppujen energiamerkintä muuttuu – siirtymä hämmentää kuluttajia, koska vanhan ja uuden asteikon merkintää ei voi verrata

Lamppujen energiamerkit uudistuvat syyskuusta alkaen. Myynnissä olevissa lampuissa voi kuitenkin olla vanha tai uusi energiamerkintä.

Uudella merkillä varustettu tuote voi vaikuttaa energiatehottomammalta kuin vanhalla merkillä varustettu tuote, vaikka tuotteet olisivat yhtä energiatehokkaita.

Uuden merkin energialuokka-asteikko on A:sta G:hen. A-luokan lamput ovat energiatehokkuudeltaan parhaimpia eli vähiten sähköä kuluttavia ja G-luokan lamput energiatehottomimpia.

Vanhassa energiamerkissä lamppujen energiatehokkuus ilmoitettiin asteikolla A++ ‒ E.

Kodinkoneiden ja laitteiden energiamerkintöjen asteikkoja yhtenäistetään. Kaikkiin energiamerkittyihin laitteisiin on tulossa luokitteluasteikko A‒G. Osassa laitteita nyt olevat A+, A++ ja A+++ luokat tullaan poistamaan.

EU:n energiamerkinnän tarkoitus on auttaa kuluttajia vertailemaan laitteiden energiankulutusta sekä kannustaa yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja investoimaan energiatehokkaiden tuotteiden suunnitteluun.

Uuden merkin astuessa voimaan on luokittelun vaatimuksia kiristetty niin, ettei A-luokan tuotteita olisi vielä tarjolla. Näin asteikko jättää tilaa innovaatioille ja energiatehokkaammille tuotteille.

– Laitteiden energiatehokkuus ei ole huonontunut vaan luokitus on uudistunut. Vanhaa ja uutta merkkiä ei voi lähteä vertailemaan, sillä ne eivät ole keskenään vertailukelpoiset. Olipa lampussa uusi tai vanha merkki, niin jos energiatehokkuusluokka on asteikon yläpäässä, lamppu on erityisen energiatehokas ja tulee käytön aikana halvemmaksi kuin tehottomampi malli, asiantuntija Päivi Suur-Uski selventää tiedotteessa.

Uusi energiamerkintä on käytössä kaikilla lampuilla maaliskuusta 2023 lähtien.

EU:n ekosuunnitteluasetuksen mukaan syyskuussa 2021 otetaan käyttöön myös tiukemmat LED-lamppujen ekosuunnitteluvaatimukset. Muutos tuo uuden kansainvälisen testausmenetelmän lamppujen laadun ja käyttöiän mittaamiseksi ja valonlähteille tulee muun muassa uusia välkkymistä koskevia sekä kiertotaloutta edistäviä vaatimuksia.

Päivi Suur-Uskin mukaan tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaupoista löytyy jatkossa entistä laadukkaampia lamppuja.

Lampun hankintatilanteessa hyödyllisiä neuvoja löytyy Lampputieto.fi -sivustolta, joka auttaa myös lamppujen oikeaoppisessa kierrätyksessä. Energiamerkinnöistä on puolestaan koottu tietoa Energiaviraston ylläpitämälle energiamerkinta.fi -sivustolle.