”Lentopallo on nyt näyteikkunassa” – Lajille haetaan uutta harppausta maajoukkueen kestomenestyksen ja Tuomas Sammelvuon avulla Tampereen EM-peleissä

Kun Suomi ylsi tänä kesänä ensimmäistä kertaa jalkapallon EM-kisoihin, on miesten maajoukkue lentopallossa jo vakiintunut arvokisakävijä.

Suomi on pelannut EM-kisoissa yhtäjaksoisesti vuodesta 2007, joissa saavutettu nelossija on suurissa kansainvälisissä palloilulajeissa Suomen miesten maajoukkueiden korkein arvokisasijoitus yhdessä vuoden 1912 kesäolympialaisten jalkapallon nelossijan kanssa.

Jo pelkästään näiden faktojen takia Suomen lentopalloliiton puheenjohtaja Pasi Sydänlammi on innoissaan Suomessa ensi viikolla alkavista EM-peleistä. Yksi kisojen neljästä alkulohkosta pelataan Tampereella Hakametsän jäähallissa.

– EM-kisapelien saaminen Suomeen on ollut pitkäaikainen tavoite. Lentopallo on nyt näyteikkunassa.

Vaikka maajoukkueen arvokisapelit ovat viimeisen reilun vuosikymmenen ajan vetäneet ulkomaille tuhansittain lajiväkeä olevia faneja, toivoo Sydänlammi lajille enemmän suuren yleisön huomiota.

Puheenjohtaja muistuttaa yhä Suomen paikasta Euroopan lentopallokartalla. Miesten sijoitus Euroopan rankingissa on noin sijoilla 10–12. Suomi pelasi pitkästä aikaa lentopallossa myös naisten EM-kisoissa.

Köpin ja Venäjän pelien saaminen tänne on iso juttu suomalaiselle urheilulle.

– Euroopassa ei ole kovin montaa maata, jossa miesten ja naisten maajoukkue on pelannut viimeisissä EM-kisoissa sekä lentopallossa että jalkapallossa, havainnollistaa Sydänlammi.

Lentopallon maailmanrankingissa Suomen miesten maajoukkue on tällä hetkellä sijalla 33 ja naisten sijalla 50. Jalkapallossa vastaavat sijoitukset ovat miehillä 54 ja naisilla 24. Koripallon maailmanrankingissa Suomen miehet ovat sijalla 34.

Tampereen EM-pelien huomioarvoa lisää se, että Suomen kanssa samassa alkulohkossa pelaa juuri olympiahopeaa ottanut Suomen maajoukkueen entisen tähtipelaajan ja valmentajan Tuomas Sammelvuon luotsaama Venäjä.

– Köpin ja Venäjän pelien saaminen tänne on iso juttu suomalaiselle urheilulle.

Tämän vuoden jälkeen puheenjohtajan paikkansa jättävän Sydänlammin mukaan lentopallon asema suomalaisella lajikartalla on tällä hetkellä ”kohtuullisen hyvä”. Erityinen ilonaihe on tyttöjen ja naisten vahva asema lajin parissa. Taso on noussut tasaisesti myös kotimaan Mestaruusliigoissa.

– Näkyvyyden kannalta suurten kaupunkien ja ennen kaikkea pääkaupunkiseudun joukkueiden saaminen pääsarjatasolle olisi ensiarvoisen tärkeää, haastaa Sydänlammi.

Pasi Sydänlammi

Suomen lentopalloliiton puheenjohtaja vuodesta 2015

47-vuotias

kotoisin Ylöjärveltä, asuu Helsingissä ja Seinäjoella

kasvattajaseura Ylöjärven Pallo, SM-liigassa Tampereen Isku-Volleyssa 85 ottelua

hallintotieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, MBA, Harvard Business School

Oma Säästöpankin toimitusjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut