Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tärkeä tamperelainen | Työharjoittelu motivoi etäopiskelijaa – "Etäopetus on aiheuttanut sen, että on pitänyt opetella opiskelemaan uudestaan"

Sairaanhoitajaopiskelija: Pitkä etäopetus puuduttaa yhä monia opiskelijoita. Haasteista huolimatta Suvi Linnan tulevaisuuden haaveena on työpaikka Taysilla.

Pitkä etäopetuskausi on koetellut opiskelijoita Tampereella. Tampereen ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelija Suvi Linna on yksi heistä.

Käytännönläheisen ammatin opetus on virtuaalisesti aiheuttanut monenlaisia haasteita. Kaikesta huolimatta Linnan haaveena on valmistuttuaan päästä Tampereen yliopistolliseen sairaalaan töihin.

Työharjoittelussa Taysilla Linna tajusi, että sairaanhoitajan työ on todellakin se, mitä hän tulevaisuudessa haluaa tehdä. Linna pohtii, että monet ovat saattaneet vaihtaa alaa, mutta hänelle alan vaihto ei tule kysymykseenkään.

– Olen sen verran kunnianhimoinen, että haluan sinne pahimpaan paikkaan, eli teholle tai ambulanssiin.

Linnan matka Tampereelle ja sairaanhoitajaksi on alkanut Kaustiselta. Linna työskenteli vanhushoidossa Vetelissä ja tajusi hoitoalan olevan hänen juttunsa. Ensihoitaja oli Linnan ensimmäinen vaihtoehto, mutta yhteishaussa paikka aukesi Tampereelta sairaanhoitajan opinnoista.

Linna otti opiskelupaikan vastaan ja aloitti opinnot syksyllä 2019. Hän ei ehtinyt opiskella edes vuotta, kun koronapandemia alkoi keväällä 2020. Tampereen korkeakoulut siirtyivät etäopetukseen.

Motivaatiota opiskeluun pitää koko ajan itse etsiä.

– Etäopetus on aiheuttanut sen, että on pitänyt opetella opiskelemaan uudestaan.

Opiskelijat eivät välttämättä pääse kirjastoon hakemaan tenttikirjoja, jolloin aineisto on linkkeinä tietokoneella. Linna kertoo, että linkitetyiltä sivustoilta pitää etsiä ja poimia tarpeelliset tiedot, mikä vie paljon aikaa. Lisääntynyt itsenäinen opiskelu on myös kasvattanut ruutuaikaa, mikä aiheuttaa fyysisiä oireita, kuten päänsärkyä.

Sairaanhoitajan opinnot ovat usein hyvin käytännönläheisiä. Linna kertoo itse oppivansa parhaiten juuri käytännön kautta. Etäopiskelu aiheutti tämän takia turhautumista ja puuduttavuutta.

– Motivaatiota opiskeluun pitää koko ajan itse etsiä. Pitää myös hyväksyä, ettei tilanteelle voi mitään.

Linna pohtii myös, että myöhemmin töissä voi tulla ongelmia, jos opintojen aikana ei ole päässyt tekemään käytännön töitä. Työpaikalla voidaan pyytää tekemään esimerkiksi lääkeliuos, jonka osaaminen olisi hyvä olla lihasmuistissa.

Rajoituksien puitteissa on hyödynnetty pienryhmäopetusta. Myös sairaanhoitajan opintoihin kuuluvat työharjoittelut tukevat teoriaopintoja. Linna oli itse vuoden alussa Taysilla keuhko- ja ihosairauksien vuodeosastolla työharjoittelussa.

– Työharjoittelu antoi lisää motivaatiota etäopiskeluun. Se uuvuttaa paljon, kun on puolitoista vuotta pelkkää teoriaa opiskellut, eikä pääse näyttämään osaamistaan, Linna kuvailee.

Vaikka työharjoittelun jälkeen oli paluu taas etäopetukseen, on Linna silti päättäväinen tulevaisuuden suhteen.

– Minä en ole luovuttajatyyppiä. Kun olen alalle lähtenyt, niin aion kaikesta huolimatta valmistua, vakuuttaa Suvi.

Linna kertoo kiinnostuksensa sairaanhoitotyötä ja teho-osastoa kohtaan heränneen osittain tv-sarjojen Greyn anatomian ja Sykkeen kautta. Linna on harrastanut näyttelemistä, joten varasuunnitelmakin löytyy tulevaisuuden varalle.

– Jos minusta ei tule poliisia, palomiestä tai sairaanhoitajaa, niin menen televisioon esittämään niitä, Linna naurahtaa.