Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Aloitteella annetaan viesti siitä, että muussa kuin heteroseksuaalisessa suuntautumisessa tai cis-sukupuolisuudessa ei ole mitään väärää" – Eheyttämishoitojen kieltoaloite etenee eduskuntaan

Kansalaisaloite eheyttämishoitojen kieltämiseksi on kerännyt 50000 ääntä, mikä vie aloitteen eduskunnan käsittelyyn. Tarvittavan kannatusilmoitusmäärän keräämiseen meni 36 päivää.

Yksi aloitteen Ehjänä syntynyt - loppu ”eheytyshoidoille” käynnistäjistä, tamperelainen Perttu Jussila uskoo eduskunnan ryhtyvän lainasääntötoimiin.

– Tästä on esimerkkejä muun muassa Euroopan eri maista, joissa lainsäädäntö on saatu valmiiksi. EU:n parlamentti on myös kehottanut jäsenmaitaan kieltämään eheytyshoidot, Jussila muistuttaa.

Eheytyshoidoilla ja -terapioilla tarkoitetaan seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtääviä hoitomuotoja. Hoitojen tavoite on saada henkilöistä cissukupuolisia (henkilö, joka kokee sukupuoli-identiteettinsä vastaavan syntymässään määriteltyä sukupuolta) heteroita.

– Eheyttäminen on terminä monelle vieras. Kaikilla ei ole tiedossa, mitä se tarkoittaa ja pitää sisällään. Eheytystoiminta on ollut varjoissa, piilossa, mutta kun se on tuotu selitettynä eteen, niin ihmiset ovat tajunneet asian ja halunneet toimia sitä vastaan antamalla äänensä aloitteelle, Perttu Jussila kertoo.

Ihmisoikeuskysymyksiin aina intohimoisesti suhtautuva Jussila sanoo kansalaisaloitteen alullepanon lähteneen liikkeelle turhautumisesta tilanteeseen.

Eheyttäminen on terminä monelle vieras. Kaikilla ei ole tiedossa, mitä se tarkoittaa ja pitää sisällään.

– Hallitusohjelmassa on kirjaus vaihtoehtohoitojen sääntelystä. Hallituskauden puolivälissä ei kuitenkaan ole vielä viitteitä siitä, että asia on etenemässä. Tulin siihen johtopäätökseen, että tämäkin asia vaatii kansalaisaloitteen.

Jussila ja muut aloitteen alullepanijat ovat tuoneet ihmisten tietoisuuteen aitoja kokemuksia eheyttämisistä.

– Eheytyksessä olleet ihmiset ovat olleet tyytyväisiä siihen, että heidän kokemuksiaan ei mitätöidä ja että tästä puhutaan ihmisoikeuskysymyksenä. Eheytyksissä on yritetty riistää heidän oikeutensa identiteettiin.

– Aloitteella annetaan viesti siitä, että muussa kuin heteroseksuaalisessa suuntautumisessa tai cis-sukupuolisuudessa ei ole mitään väärää, Jussila toteaa.

Eheyttämistarinoita lukeneet ihmiset ovat Jussilan mukaan olleet järkyttyneitä siitä, että sellainen on yhä sallittua Suomessa.

– Niin, on tärkeä huomata, että emme puhu menneen maailman ilmiöstä, Perttu Jussila sanoo.

Ei ole yllätys, että Jussila on saanut vihapostia tunteita monissa ihmisissä herättävän kansalaisaloitteen myötä. Eräässä viestissä sanottiin Jussilan tekevän saatanan työtä.

Kommentit eivät hätkähdytä monessa liemessä keitettyä tamperelaista.

– Se, että olen valkoihoinen mies, vähentää vihapalautteen määrää. Näin se vain menee. Jos olisin nainen, olisi kommenttien määrä ja laatu esimerkiksi sosiaalisessa mediassa aivan eri luokkaa.

Edit 30.8. kello 10.05: Muutettu sitaatti "Sillä annetaan selkeä yhteiskunnallinen viesti siitä, että erilaisessa seksuaalisessa suuntautumisessa tai sukupuoli-identiteetissä ei ole mitään väärää eikä hävettävää" muotoon "Aloitteella annetaan viesti siitä, että muussa kuin heteroseksuaalisessa suuntautumisessa tai cis-sukupuolisuudessa ei ole mitään väärää."