Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivon Leipomo kehitti sataprosenttisen kaurapastan – leipomon aiempi pastakokeilu oli Corleone-durumpasta

Tamperelainen Leivon Leipomo on kehittänyt Suomen ensimmäisen sataprosenttisen kaurapastan. Aiemmissa kaurapastoissa on ollut kauraa noin kolmannes. Kotimainen täysjyväkaura kulkee vain noin seitsemänkymmentä kilometriä matkallaan pellolta pastaksi.

Innovaation taustalla on Leivon Leipomon tiivis yhteistyö suomalaisten kauratutkijoiden ja viljelijärenkaan kanssa. Viljelytekniikoita kehittämällä – esimerkiksi maaperän ja lannoituksen balansoinnilla – kauran proteiinipitoisuus nousi ennätyksiin.

Sata grammaa Kaurakas-pastaa sisältääkin peräti kahdeksantoista grammaa proteiinia. Se on enemmän kuin nakissa.

Kaurakas-putkipasta syntyy noin seitsemänkymmenen kilometrin säteellä pelloista. Kaura kuivataan Kasken tilalla Kiikoisissa, jauhetaan myllyssä Kokemäellä ja kaulitaan pastaksi Eurassa.

Vuonna 1913 perustettu Leivon Leipomo on ehtinyt kokeilla pastabisnestä kerran aiemmin. Corleone-durumpastaa mainostettiin 1990-luvun lopussa Kummisetä-henkisellä sloganilla: ”tuorepasta, josta et voi kieltäytyä”.

Uusi Kaurakas-pasta on Suomalainen Menestysresepti -innovaatiokilpailun finalistituote. Finaalipaikka oli Leivon Leipomolle jo toinen. Vuonna 2019 voittajaksi singahti lisäaineeton kaura-siemenpyörykkä Boltsi.