Sateet nostavat Pirkanmaan järvien vedenpintoja – Kuokkalankoskessa Lempäälässä on vedenkorkeus noussut 45 senttimetriä kahden viikon aikana

Elokuussa on satanut keskimääräistä enemmän, mikä näkyy Pirkanmaan vedenkorkeuksissa. Kuuman ja kuivan jakson takia vielä heinäkuussa säännöstelemättömien järvien vedenpinnat laskivat nopeaa vauhtia, mutta nyt järvien vedenpintojen lasku on pysähtynyt ja pienemmissä järvissä lähtenyt nousuun. Suuret järvet reagoivat hitaammin sääolosuhteiden muutoksiin.

– Tänä vuonna luminen talvi sekä sateinen kevät ja alkukesä pitivät huolen korkeammista kesäajan korkeuksista, eikä järvissä ole kuivasta ja helteisestä heinäkuusta huolimatta koettu viime vuosien kuivuutta, johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid Pirkanmaan ELY-keskuksesta sanoo tiedotteessa.

Pohjois-Pirkanmaalla alkukesän sademäärät jäivät pienemmiksi kuin maakunnan länsiosissa, minkä vuoksi lähtökohtaisesti vedenkorkeudet eivät nousseet länsialueen järvien tavoin.

– Tässä vaiheessa ei voida sanoa, mikä on syksyn vesitilanne. Keskimäärin syksyt ovat sateisia, mutta voidaan myös kokea kuivuutta seuraavat kuukaudet. Kesähaihdunnan poistuessa vedenkorkeudet voivat sateiden myötä nousta järvissä melko nopeasti. Myös kasvillisuuden vedentarve vähenee vähitellen kasvukauden lähestyessä loppuaan. Tämä näkyy osaltaan vesistöihin asti päätyvän valuman kasvuna. Ennen kuin vedenpinnat lähtevät mahdollisten syyssateiden myötä kunnolla nousuun, kannattaa tarkistaa oman rannan tilanne ja nostaa esimerkiksi vene korkeammalle, vesitalousasiantuntija Sami Moilanen Pirkanmaan ELY-keskuksesta toteaa.

Elokuun sateet ovat näkyneet myös säännöstellyissä järvissä, joista on lisätty juoksutuksia selvästi heinäkuuhun verrattuna. Vanajavedellä juoksutuksien lisääminen on näkynyt Kuokkalankoskessa Lempäälässä, jossa vedenkorkeus on noussut 45 senttimetriä kahden viikon aikana. Myös kesäkuussa Kuokkalankosken virtaamat olivat suuria.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut