Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kirja: Timo Soini sai soiton isänsä kuolemasta kesämökilleen – "Isälle oli tärkeää, että olin saanut mielekkään elämän"

Entinen ulkoministeri ja puoluejohtaja Timo Soini muistelee kirjassaan Yhden miehen enemmistö (WSOY) hetkeä, jolloin hän sai kuulla isänsä Martin kuolemasta.

Martti Soini eli elämänsä viimeiset vuodet Tampereella, paikkakunnalla jossa Timo Soinin vanhemmat olivat vuosikymmeniä aikaisemmin tavanneet Järvensivun tanssilavalla.

Elettiin kesäkuun toista päivää vuonna 2020.

– Olin (Sastamalassa) Heinoon mökillä, kun palveluohjaaja Katri Salmi Peurakallion palvelutalosta soitti, että isä oli nukahtanut ikiuneen omassa sängyssään. Edellisestä tapaamisesta ei ollut kulunut kovinkaan pitkää aikaa, puhelusta vielä vähemmän. Ajoin Tampereelle ja lähetimme yhdessä äidin kanssa isän silityksin matkaan, Soini muistelee.

Martti Soini oli pitkään mukana myös Pirkanmaalla perussuomalaisten toiminnassa. Poikakin oli luopunut politiikasta isänsä elämän kannalta kiitolliseen aikaan.

– Olin jättänyt politiikan sikäli otolliseen aikaan, että minulla oli isäni viimeisenä elinvuotena ollut aikaa vierailuihin hänen ja äitini luona. Politiikastakin puhuttiin, isälle oli tärkeää, että suuret uhraukseni politiikassa olivat tuottaneet tulosta ja että olin saanut mielekkään elämän.

Iltalehti haastatteli Martti Soinia eduskuntavaalien 2015 jälkimainingeissa. Tuo haastattelu oli kirjan mukaan pojan mieleen.

– Timo on rehellinen, iloa poika on vain vanhemmilleen tuottanut. Timon kokemus EU:ssa on kasvanut ja hän on hoitanut hienosti työn ja osaa ulkopolitiikan. Hänestä tulisi hyvä ulkoministeri, mutta luulen, että hänestä ajetaan valtiovarainministeriä...

– Tänään nuo sanat ja julkisuuteen tarkoitetut isän arviot lämmittävät yhtä paljon kuin koivuklapi kiuasta. Isä tiesi, että luen hänen sanansa lehdestä, eikä siitä kotona tehty numeroa, Soini kirjoittaa.

Timo Soinin äiti Eeva asuu edelleen Tampereella.