Nyt ei syytetä koronaa... tapahtuma peruttiin Tampereella sateen takia: pääesiintyjät eivät saavu paikalle – Kukkapenkissä piilottelevista tähdistä toivotaan kuvahavaintoja nettipalveluun

He eivät esiinny sateella. Jaakko Avikainen
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Torstaille suunniteltu Vuoreksen pölyttäjätapahtuma on peruttu sateisen sään vuoksi, koska pölyttäjät ovat sateella piilossa ja niiden havainnointi on vaikeaa.

Asiasta tiedotti tapahtuman järjestäjä Tampereen kaupunki tänään keskiviikkona.

Tapahtuma siirretään kesään 2022.

Vuoreksessa, Hiedanrannassa ja Viinikanlahden alueella järjestettiin kesällä osallistavaa pölyttäjäseurantaa osana Urban Nature Labs (UNaLab) EU-hanketta. Alueiden asukkailta ja vierailijoilta toivottiin pölyttäjähavaintoja iNaturalist-mobiilisovelluksen kautta. Tähän mennessä on tallennettu jo 145 havaintoa 72 eri lajista.

Pölyttäjähyönteiset ovat elintärkeässä roolissa ihmisen ja muun luonnon kannalta. Hyönteiset ja muut pölyttäjäeläimet pölyttävät 75 prosenttia viljelykasveistamme ja lähes 90 posenttia luonnonkasveista, joten ravintomme on vahvasti riippuvaista pölyttäjien tekemästä työstä. Mehiläisten ja muiden pölyttäjälajien määrät ovat kuitenkin viime aikoina vähentyneet, joten tieto niiden tilasta on tarpeen.

Pölyttäjäbongauksessa on havainnoitu kukilla vierailevia pölyttäjähyönteisiä, kuten kimalaisia, kukkakärpäsiä ja päiväperhosia. Havainnot on voinut ilmoittaa ilmaisella iNaturalist-sovelluksella: siinä napataan havaitusta hyönteisestä mahdollisimman tarkat kuvat ja lisätään ne havaintona palveluun.

Sovelluksen tekoäly ja muut palvelun käyttäjät auttavat tunnistamaan havaintoja, joten bongaukseen osallistuvien on ollut samalla mahdollisuus oppia tuntemaan lisää pölyttäjälajeja. Pölyttäjähavainnot ovat tärkeitä, sillä ne lisäävät tietoa Tampereen alueen pölyttäjien runsaudesta ja lajikirjosta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut