Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kortti kuivumaan jopa 5 vuodeksi – näin pitkiä ajokieltoja liikenteessä törttöillyt voi saada

Liikenteessä rikokseen syyllistynyt kuljettaja voidaan määrätä ajokieltoon jopa viideksi vuodeksi. Lyhimmillään ajokielto on kuukauden pituinen.

Ajokiellon pituuden määrää poliisi. Pituus riippuu siitä, kuinka vakavaan tai törkeään ajokieltorikokseen on syyllistynyt.

Törkeissä ajokieltorikoksissa ajokiellon pituus on vähintään kolme kuukautta ja uusijalla vähintään kuusi kuukautta tai yksi vuosi aikaisemmista syyllistymisistä riippuen.

Myös syyllistyminen samalla teolla useaan ajokieltorikokseen pidentää ajokieltoa huomattavasti.

Suurin osa liikennerikoksista on sellaisia, että niihin liittyy vahingonvaara eli teko on omiaan aiheuttamaan vaaraa. Todellista vaaraa teosta ei ole täytynyt olla.

Esimerkiksi ohittaminen ylämäessä, jossa ei ole mäenharjanteen vuoksi riittävää näkyvyyttä turvalliseen ohittamiseen, on yleisesti sellainen, josta aiheutuu liikennevahinkoja ja jopa liikennekuolemia, jos mäenharjanteen takaa tuleekin vastaantulija.

Tämä huomioidaan myös ajokieltoseuraamusta harkittaessa. Tekijän menettelyn vaarallisuus ratkaisee, eikä niinkään teosta aiheutunut seuraus, joka on lähinnä onnesta kiinni.

Ylämäessä ohittamaan lähtenythän ei voi vaikuttaa siihen, tuleeko mäenharjanteen takaa vastaantulija vai ei. Ylämäessä ilman riittävää näkyvyyttä ohittaminen arvioidaan liikenneturvallisuuden näkökulmasta yhtä vaaralliseksi riippumatta siitä tuleeko auto vastaan vai ei.

Mitä vakavampi ja törkeämpi teko on, sitä pidempi on ajokielto. Poliisin tiedotteessa muistutetaan, että ajokielto ei ole rangaistus vaan turvaamistoimenpide. Sen tarkoituksena on estää henkilön osallistuminen liikenteeseen ajoneuvon kuljettajana silloin, kun hänellä ei katsota olevan edellytyksiä siihen.

Kuljettajan nuorta ikää ei huomioida ajokiellon pituutta määrättäessä.