Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

On romanin aika opiskella, sanoo Keijo Svart – "Nuorilla on nyt mahdollisuus"

Koulutus: Marraskuussa alkaa Tampereella Tredussa opintokokonaisuus, joka on suunnattu pelkästään romaninuorille. Romaneiden into opiskella on nyt kovalla tasolla, sanovat nuorten kanssa työskentelevät aikuiset.

Tampereella alkaa marraskuussa harvinaislaatuinen koulutus, josta erilaisen tekee se että se on suunnattu pelkästään romaninuorille. Koulutuksen alaikäraja on 18 vuotta, ja varsinaista yläikärajaa ei ole. Hakuaika koulutukseen päättyy 15. syyskuuta.

Kyse on kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon osasta, joka pitää sisällään ammatillisen kohtaamisen kasvatus- ja ohjausalalla. Opinnot toteutetaan Tredun Santalahdentien toimipisteessä ja koulutukseen pääsemiseksi on suoritettava soveltuvuuskoe. Koulutukseen otetaan 15–20 romania. Suuntautumisvaihtoehto on valikoitunut pitkälti romanien omasta toiveesta.

– Tampereen Romanityö-yhdistys on erittäin tyytyväinen siihen yhteistyöhön, jota on tehty Tredun ja toisaalta kaupunginkin kanssa, kiittelee yhdistyksen pitkän linjan puuhamies Keijo Svart.

Ohjaamon palveluneuvoja Michelle Kasa sanoo, että kokonaisuudella vastataan osaltaan romanikulttuurin murrosvaiheeseen. Tuo tarkoittaa käytännössä sitä, että nuoret romanit suhtautuvat erittäin innostuneesti koulutukseen ja kouluttautumiseen.

– Lisäksi yhteisön voima on romanikulttuurissa perinteisesti merkittävä. Kun yksi näyttää esimerkkiä, muut seuraavat mukana, Kasa kuvailee.

Keijo Svartin linja romaninuorten kanssa on ollut jo vuosien ajan selkeä: omaa toimintaa pitää pystyä tarkastelemaan myös kriittisesti ja sen jälkeen ratkaista korjaamista vaativat asiat. Vuosien työn jälkeen on tehty selväksi se, että opinnot auttavat merkittävästi integroitumista osaksi yhteiskuntaa.

– Jos ajatellaan romaninuoria ryhmänä, voi sanoa että heillä menee nyt suhteellisen hyvin. Mukana on niitäkin, joiden kanssa pitää tehdä enemmän töitä, mutta monessa asiassa on menty parempaan päin, Svart kuvailee.

Asian huomaa esimerkiksi siitä, moniko romaninuori suorittaa peruskoulunsa loppuun asti. Svartin mukaan tämä lukema on nykyisin noin 98 prosenttia.

– Tilanne on tällä hetkellä se, että moni romaninuori on erittäin kiinnostunut opinnoista. On väkeä, jotka ovat erittäin kiinnostuneita jatkamaan ammattikorkeakouluihin ja yliopistoon saakka, sanoo Michelle Kasa.

Tamperelaisen Ohjaamon kautta tekee työharjoittelua sosionomiksi opiskeleva Tanja Lindeman, joka osaa kertoa opiskeluinnokkuudesta myös omien lapsiensa kautta.

Aiemmin Lindeman on työskennellyt muun muassa koulunkäyntiavustajana sekä lastensuojelutöissä.

– Minulla on kaksi lasta, 19-vuotias poika ja 17-vuotias tyttö. Poika opiskelee nyt erityisammattitutkintoa, tytär puolestaan lähihoitajaksi. Tytär sanoi minulle viimeksi, että ensimmäinen tavoite elämässä on nyt valmistua ammattiin.

Lindeman on Kasan ja Svartin kanssa samaa mieltä siitä, että romaninuorta auttaa ennen kaikkea yhteisön esimerkki. Hän on huomannut, että myös romaniperheiden aikuiset ovat auttaneet paljon siinä, että nuoret ovat motivoituneet opiskelemaan.

– Ohjaamon kautta on järjestynyt myös romanitutor, joka auttaa silloin kun on tarve, Lindeman sanoo tyytyväisenä.

Svart sanoo, että yhteistyö kaupungin ja oppilaitosten kanssa on ollut tähän asti oikein hyvää. Hän toivoo, että harjoittelupaikkojakin löytyy entistä enemmän ja työnantajat lähtevät romaninuorten integraatioon yhä vahvemmin mukaan.

– Sen voi laittaa ihan lehteenkin, että nyt on romaninuorten aika opiskella. Romaninuorilla on nyt mahdollisuus.