Mihin suuntaan on menossa Tampereen arkkitehtuuri? – Siitä keskustellaan verkkotilaisuudessa elokuun lopussa

Mihin suuntaan tamperelaista arkkitehtuuria pitäisi jatkossa kehittää? Siitä keskustellaan verkkotilaisuudessa, joka järjestetään maanantaina 30. elokuuta kello 15.30 alkaen. Ensimmäisen tilaisuuden teemana on kestävä kehitys. Siihen voi ilmoittautua täällä.

Seuraavat tilaisuudet järjestetään koronatilanteen ja -ohjeistuksen mukaan joko verkossa tai muutoin, ja kellonajat voivat vielä täsmentyä. Maanantaina 13. syyskuuta kello 14–18 teemana on Kaupunkirakenne ja kaupunkiseutu. Maanantaina 4. lokakuuta kello 14–18 teemana on Elinvoimainen rakennusala.

Sarjan päättävä seminaari on yksi Tampereen arkkitehtuuri ja design – eli TAD-viikon 1.–8. lokakuuta tapahtumista ja se järjestetään maailman arkkitehtuuripäivänä.

Tilaisuuksien avulla muodostetaan yhteistä käsitystä Tampereen tulevasta arkkitehtuuriohjelmasta. Ohjelmaan kootaan kaupunki- ja rakennussuunnittelun tavoitteita ja keinoja niihin pääsemiseksi.

– Arkkitehtuuriohjelma on tärkeä työkalu Tampereen kehityksessä kohti kaikille viihtyisää ja elinvoimaista kaupunkia. Laadukas, innovatiivinen ja ympäristöään kunnioittava arkkitehtuuri on Tampereen keskeinen vetovoimatekijä, pormestari Anna-Kaisa Ikonen toteaa ohjelman merkityksestä kaupungin tiedotteessa.

Yhteiseksi koetun ja toimivan arkkitehtuuriohjelman takeeksi halutaan jo alusta asti mukaan niin kaupunkilaiset, päättäjät, suunnittelijat, toteuttajat kuin muutkin sidosryhmät. Nykyinen Tampereen arkkitehtuuriohjelma on 14 vuotta vanha. Monet ohjelman toimenpiteet ovat toteutuneet, esimerkiksi kaupunkikuvatoimikunta ja TAD-viikko eli arkkitehtuuri- ja design viikko.

– Uudet teemat kuten kestävä suunnittelu, kiertotalous ja kävelykaupunki sekä kaupunkikulttuurin voimakas viime vuosien kehitys kuitenkin puuttuvat vanhasta ohjelmasta. Tampereen kaupungin kasvun määrätavoitteet tuovat tarvetta laadun tavoitteille. Veto- ja pitovoimatekijöitä on tuettava ja otettava huomioon entistäkin vahvempi kansainvälistyminen, yhdyskuntasuunnittelupäällikkö Hanna Montonen toteaa.

Valtakunnallisen arkkitehtuuripoliittisen ohjelman valmistelu on viimeistelyvaiheessa. Kaupunkien omat ohjelmat tarvitaan tukemaan myös sen vaikuttavuutta.

– Tavoitteena on, että saadaan vuorovaikutuksessa syntynyt raikas ja kunnianhimoinen, mutta myös juureva ja paikasta lähtevä ohjelma, johon nojaten syntyy yhä enemmän laadukasta arkkitehtuuria, johon katse seisahtuu niin yksittäisissä rakennuksissa kuin laajassa kaupunkikuvassa, Montonen jatkaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut