Ilmari Nurminen aloittaa Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana: ”Olisi nykyaikaista, että olisi selvät pelisäännöt”

Näkökulma: Uusi vastuuhenkilö kertasi kuntalakia ja hallintosääntöä ennen ensimmäistä kokousta.

Jännitys hävisi ensimmäisellä nuijankopautuksella. Näin kuvailee Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ilmari Nurminen (sd.) ensimmäistä kokoustaan. 30-vuotias Nurminen on kokenut poliitikko, mutta kausi Tampereen valtuustossa on ensimmäinen.

– Iso luottamuksenosoitus omalta ryhmältä ja koko valtuustolta. Täytyy myöntää, että vaikka olen koko nuoren ikäni ollut erilaisissa paikoissa, tuntui unohtumattomalta.

Nurminen on opiskellut kunnallistieteitä Tampereen yliopistossa, mutta ennen ensimmäistä valtuuston kokousta piti silti hieman valmistautua.

– Kahlasin vielä kuntalain ja hallintosäännöt ja varmuuden vuoksi olin valmistautunut, että jos tulee suhteellista tai enemmistövaalia, että paljonko tarvitaan. Vähän piti takaraivosta kaivaa ennen kokousta ja valmistautua kaikkeen mahdolliseen.

Yksin ei toki puheenjohtajankaan tarvitse olla.

– Tuli positiivisena yllätyksenä, että siellä on todella osaava virkakoneisto. Siinä on molemmilla puolilla kaupunginlakimiestä ja hallintosihteeriä, eikä tarvitse edes hihkaista, kun sieltä tulee apua kuin apteekin hyllyltä, Nurminen iloitsee.

Tärkeintä on, että asiat tulee hoidettua.

Nurminen toivoo voivansa näyttäytyä tamperelaisille ihmisten ja kuntalaisten valtuuston puheenjohtajana. Ihmisten kanssa toimiminen on yksi syistä, joiden takia Nurminen on alun alkaen politiikkaan lähtenyt.

– Toivon, että voin hyödyntää niitä taitoja tässä roolissa. En halua ajatella, että olisin kova puheenjohtaja. Totta kai napakka, mutta joustan. Mielestäni tärkeintä on, että asiat tulee hoidettua ja kaikilla on sellainen tunne, että asiat ovat menneet oikein.

Nurminen sanoi jo ennen tehtävässä aloittamistaan, ettei aio suvaita valtuuston kokouksissa vihapuhetta. Hän korostaa, ettei syytä ketään tiettyjä ihmisiä.

– Olisi nykyaikaista, että olisi selvät pelisäännöt keskustelukulttuurista. Jo se, että sanotaan ääneen ja tiedostetaan, ettei hyväksytä vihapuhetta, on tärkeää.

Nurminen sanoo, että hänen lausumansa on myös ymmärretty väärin.

– On kritisoitu, ettei asiasta saisi sanoa. Kyllä asiasta saa sanoa ja niin paljon saa puhua kuin asiaa riittää. Toisia loukkaavaan ja vihapuheeseen pitää puuttua. Kaikilla pitää olla turvallinen tunne, että voi ilmaista itseään ilman, että tulee loukatuksi, se on puheenjohtajan perusvelvollisuus, Nurminen sanoo.

Ilmari Nurminen

vuonna 1991 syntynyt poliitikko

koulutukseltaan hallintotieteiden kandidaatti

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja ensimmäisen kauden valtuutettu (sd.)

toisen kauden kansanedustaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut