”Koulutatko” sinäkin nuoria mopoilijoita liikenteessä? – ”Tilanne voi kehittyä jopa vaaralliseksi”

Lähes joka kymmenes autoilija kertoo Liikenneturvan kyselyssä toisinaan ”kouluttavansa” mopolla tai mopoautolla liikkuvia nuoria.

Liikenneturvan suunnittelija Tomi Niemi muistuttaa, ettei liikenne todellakaan ole paikka, jossa toisia aletaan ”kouluttaa”.

– Nuorille kuskeille – kuten meille kaikille – sattuu toisinaan virheitä. Meidän aikuisten pitäisi ymmärtää se ja suhtautua kärsivällisyydellä. Tilanne vain pahenee ja voi kehittyä jopa vaaralliseksi, jos osoittaa mieltä valoja vilkuttelemalla, tööttäilemällä tai muuten huonosti käyttäytymällä, korostaa Niemi tiedotteessa.

Aikuisten pitää omalla toiminnallaan näyttää esimerkkiä eikä lisätä liikenteen riskejä.

Kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta autoilijasta (67 prosenttia) kuitenkin kertoo ajavansa tavallista varovaisemmin ja huomaavaisemmin, kun huomaa liikenteessä nuoren kuljettajan.

Niemi kehottaa ajattelemaan, että nuori kuljettaja olisi oma lapsi.

– Miten haluaisit, että muut kuljettajat suhtautuvat häneen? Omalla toiminnalla on näytettävä hyvää esimerkkiä riskien lisäämisen sijaan, Niemi painottaa.

Hän sanoo, että esimerkiksi taajamassa ei useinkaan ole mitään syytä ohittaa mopoa eikä takapuskurissa roikkumisesta ole ainakaan hyötyä. Se voi hermostuttaa mahdollisesti epävarmaa nuorta entisestään.

Liikenneturva selvitti suomalaisten kokemuksia liikenteestä kyselyllä alkukesästä 2021. Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy. Siihen vastasi 1 025 henkilöä, joista autoilevia on 82 prosenttia.

Näin annat ajorauhan nuorelle kuljettajalle

Viisi ohjetta

Aja tarkkaavaisemmin ja hiljennä tarvittaessa.

Pidä riittävä turvaväli.

Pysy rauhallisena, jos toinen tekee virheen.

Näytä hyvää esimerkkiä omalla toiminnallasi.

Vältä yllättäviä liikkeitä ja toimintoja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut