Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallinto-oikeus päätti: Karhunkaatoluvat jäihin Pirkanmaalla – Luonnonsuojeluliitto ottaa esille maakunnan heikon karhukannan

Karhunmetsästysaika alkaa koko maassa perjantaina, mutta Pirkanmaalla karhunkaatoluvat on laitettu nyt jäihin.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus päätti torstaina välipäätöksellään kieltää Pirkanmaalle myönnettyjen karhun kannanhoidollisten poikkeuslupien toimeenpanon, kunnes ympäristöjärjestöjen tekemät valitukset on ratkaistu.

Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri valitti paikallisyhdistysten kanssa yhteensä kolmen karhun kannanhoidollisesta poikkeusluvasta, sillä kannanhoidollisia lupia tulee myöntää vain vahvan karhukannan alueelle. Pirkanmaalla karhukanta ei ole vahva ja vakiintunut, vaan alue kuuluu kasvavan karhukannan alueeseen.

Mänttä-Vilppula-Ruovesi-Virrat -alueelle on myönnetty kaksi ja Längelmäveden yhteislupa-alueelle Oriveden-Juupajoen seudulle yksi kannanhoidollinen poikkeuslupa. Hallinto-oikeus ratkaisee lupavalitukset myöhemmin erikseen.

– Jos karhut olisi saanut ampua tuomioistuinkäsittelyn aikana, kansalaisten perustuslaillisiin ympäristöoikeuksiin kuuluva muutoksenhakuoikeus menettäisi käytännössä merkityksensä. Muutoksenhaut ovat viranomaisten toiminnan laillisuusvalvontaa. Päätöksistä saa Suomessa valittaa vain jos ne ovat lainvastaisia. Tässä ei ole kyse metsästyksen vastustamisesta sinänsä, vaan lupien tason parantamisesta. Se on erityisen tärkeää heikon karhukannan alueella, Luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Tapani Veistola toteaa.