Meinasivatko Popeda ja Yö hajota samalla rysäyksellä? – Se selviää Epe Heleniuksen kirjasta

Timo Kanervan toimittama kirja Epe - Levymoguli (Johnny Kniga) kertoo tarinan tamperelaisesta Epe Heleniuksesta, joka on ehtinyt tehdä elämässään musiikin saralla vähän kaikkea.

Helenius selvittää teoksessa pitkään, millaista on ollut työskennellä sellaisten suomalaisten superbändien ja -artistien kuten Eppu Normaalin, Popedan, J.Karjalaisen, Yön ja Ismo Alangon kanssa.

Merkittäviä paljastuksia rokkareiden touhuista on lukijan turha odottaa, mutta käydään teoksessa kuitenkin läpi vaihe, jolloin Popedassa oli tapahtua merkittävä, mahdollisesti bändin tulevaisuuteen ratkaisevasti vaikuttanut muutos.

Popeda-kitaristi Costello Hautamäki tuotti Yön Nuorallatanssija-levyn, joka ilmestyi vuonna 1984. Jussi Hakulinen kipuili koko tuotannon ajan ja erosi lopulta Yöstä.

Hautamäki ja Hakulinen olivat Epe Heleniuksen kirjan mukaan suunnitelleet levyprojektin aikana bändin perustamista. Näin ei lopulta käynyt, sillä Hautamäki pysyi Popedassa ja Hakulinen kasasi kokoon Kinskyn.

– Sehän olisi merkinnyt sitä, että Poko Rekordsin kaksi merkittävää bändiä, Popeda ja Yö, olisivat menettäneet samalla kertaa biisintekijänsä, Helenius sanoo.

Se kuitenkin on selvää, ettei mitään pitkäikäistä kokoonpanoa Costellon ja Hakulisen yhteisyrityksestä olisi takuulla tullut.

– Se kuitenkin on selvää, ettei mitään pitkäikäistä kokoonpanoa Costellon ja Hakulisen yhteisyrityksestä olisi takuulla tullut. Riitoihin se olisi päättynyt, Helenius jatkaa kirjassa.

Epe Helenius muistelee teoksessa myös 1980-luvun lopulla perustetun Mega Epe´s -levykauppaketjun nousua ja tuhoa. Sillä oli laajimmillaan seitsemän myymälää Suomessa. Ensimmäiset vuodet sujuivat hyvin ja Helsingin valloituskin meni mukavasti: vuonna 1991 Mannerheimintien myymälästä myytiin Guns N` Rosesin levyjä Use Your Illusion I ja II yhdxessä päivässä 6000 kappaletta.

Äänilevykauppa mullistui käänteentekevästi, kun Anttila päätti hylätä vinyylien myynnin hetkellä, joka tuli kuluttajien kannalta liian aikaisin. Mega Epe`s -myymälät olivat tilanteen kannalta liian suuria ja liian kalliilla paikoilla. Lainarahalla pykätty ketju oli pian liemessä. Lopulta Epelle jäi Tampereelle yksi myymälä, Kyttälänkadun Epe`s Music Shop.

Vuonna 1972 Kuninkaankadulta alkanut levykauppatarina päättyi 42 vuoden jälkeen.

Epe Helenius

Vuonna 1950 syntynyt Epe Helenius perusti 1972 Epe’s Music Shop:n.

Enimmillään seitsemän myymälää käsittävästä kauppaketjusta tuli ajan mittaan kaikkialle Suomessa tunnettu käsite.

Levykauppatoiminta johti vuonna 1977 Poko Rekords levy-yhtiön perustamiseen. Myöhemmin Helenius perusti vielä kolme muuta levy-yhtiötä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut