Kulttuuri tulee Tampereen vanhaan Rollikkahalliin – "Täällä on erikoisia tilaratkaisuja, jotka varmasti inspiroivat luovien alojen ihmisiä"

Kaupunki: Väliaikaisesta kulttuuritilasta toivotaan helpotusta ammatti-taiteilijoiden työtilapulaan. Tavoitteena on, että osa tilasta olisi kaikille avointa.

Tampereen kaupunki valmistelee Rollikkahallista väliaikaista kulttuuritilaa. Tiloissa on aiemmin toiminut muun muassa Tredu. Väliaikaiset kulttuuritilat ovat noin 2000 neliömetrin suuruiset ja tällä hetkellä tyhjillään.

Kulttuurikäyttöön on tulossa useita eri kokoisia huoneita. Erikoisuuksia ovat muun muassa studio ja saunatilat.

– Täällä on erikoisia tilaratkaisuja, jotka varmasti inspiroivat luovien alojen ihmisiä, toteaa kehittämispäällikkö Jaakko Laurila.

Toisaalta kulttuurikäyttöön ne ovat hyvinkin sopivat siivouksen jälkeen.

– Tämä on hyvässä kunnossa. Kulttuuritoimijat toivovat terveellistä ja toimivaa raakatilaa.

Kaupungin osuudeksi jää pihamaalausten ja opasteiden laittaminen.

Rollikkahallin kulttuurikäyttöön ottaminen on yksi toimenpiteistä, jotka nousivat esiin kulttuuritilaselvityksen myötä. Selvityksessä kävi ilmi, että erityisesti ammattitaiteilijat tarvitsevat kipeästi työtiloja.

– Kulttuuritilatyössä käytiin kaupungin tiloja läpi. Tähän kaupungilla ei tällä hetkellä ollut muita suunnitelmia ja tämä saadaan nopeasti käyttöön. Tiloissa ei ole mitään isosti vialla eikä tarvitse tehdä remonttia, Laurila sanoo.

Kaupungin tavoitteena on saada Rollikkahalliin yksi päävuokralainen, joka alkaa kehittää toimintaa ja vuokraa tiloja eteenpäin. Kilpailutus on edessä tänä syksynä ja tavoitteena on, että tilat saadaan käyttöön kevättalvella 2022.

– Tässä on hyvä harjoitella operaattoritoimintaa ja miten sellainen malli toimii, sanoo Tampereen kulttuurijohtaja Juha Ahonen.

Ahonen kertoo, että ajatuksena on ”törmäyttää eri taiteentekijöitä”. Toiveena on, että sitä kautta syntyisi myös jotain uutta.

– Kulttuuritilaselvityksessä ykköstoiveita oli, että saisi työyhteisön, Laurila jatkaa.

Rollikkahalli valjastetaan kulttuurikäyttöön, koska kysyntä ja tarjonta kohtaavat ajallisesti. Tila on tyhjänä eikä sille ole tällä hetkellä suunniteltu muuta käyttöä. Pysyvämmät tilat taiteilijoille olisi tarkoitus saada Nekalan koulusta. Sen remonttia valmistellaan parhaillaan. Remontti on mittava ja se on kirjattu uuteen pormestariohjelmaan toteutettavaksi tämän valtuustokauden aikana.

– Kulttuuritilapula on suuri ja akuutti. On hyvä, että löytyy nopea tapa vastata, ettei tarvitse odottaa neljää vuotta Nekalan remontin valmistumista, Laurila sanoo.

Rakennuksessa toimivat nykyisellään myös Tampereen infra ja kuntosali. Niiden tiloihin ei ole tulossa muutoksia.

Rollikkahalli

Vuonna 1949 valmistuneet Rollikkahallit on alunperin tarkoitettu rollikoiden eli johdinautojen huoltoon ja säilytykseen.

Rollikkahallissa on toiminut myös Tredu, joka on kouluttanut tiloissa muun muassa lentokoneasentajia. Koulutus siirrettiin Pirkkalaan vuonna 2017.

Rollikkahallilla on myös oma historiansa kulttuurin saralla: vuosina 1997–1998 siellä esitettiin Heikki Salon kirjoittama, Costello hautamäen säveltämä ja Heikki Paavilaisen ohjaama Virgo-musikaali.

Rollikkahallissa oli esillä myös Tampereen ratikan makettinäyttely.

Rakennuksessa toimivat myös Tampereen Infra ja kuntosali.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut