Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampereen valta vaihtui lempeästi maanantai-iltana – kertaa tunnelmat ja katso kuvat tästä jutusta

Politiikka: Tampereen kaupunginvaltuuston järjestäytymiskokous ei tarjonnut suuria yllätyksiä. Lauri Lylyn kasvoilla häivähti liikutus ennen kuin hän luovutti tehtävänsä Anna-Kaisa Ikoselle.

Maanantainen alkuilta Tampere-talossa ei tarjonnut suuria yllätyksiä. Se oli toki jo ennakoitavissa, mutta silti.

Kaikkein jännittävintä kaupunginvaltuuston järjestäytymiskokouksessa oli kenties sen pitopaikka – koronarajoitusten ja turvavälien kannalta kokous oli perusteltua järjestää varsin tilavassa kokoustila Duetossa.

Siellä valtuusto kokoontuu myös ensi viikon maanantaina.

Kokouksen suurin muutos liittyi siihen, että pormestarin käädyt vaihtoivat omistajaa. Kesäkuussa kalkkiviivoilla ratkenneiden kuntavaalien lopputulos oli se, että Anna-Kaisa Ikonen (kok.) palasi eduskunnasta takaisin tuttuun työhön – Tampereen pormestariksi. Ikosen tilalle tulee Brysselistä kokenut rikostutkija, nokialainen Jari Kinnunen (kok.)

Tamperetta neljä vuotta johtaneen Lauri Lylyn (sd.) kasvoilta oli aistittavissa lievää haikeutta ja vakavuutta, kun hän valmistautui luovuttamaan pormestarin käädyt seuraajalleen. Toisaalta saattoi ajatella, että kaksikon yhteistyö pelaa jatkossakin – se on toiminut ennenkin.

Ikonen kiitteli edeltäjäänsä omassa puheenvuorossaan.

– Lauri on ollut erittäin yhteistyökykyinen johtaja ja pormestari, ja on hienoa että hän pysyy edelleen tiiviisti kaupungin päätöksenteossa mukana, Ikonen kehui.

Lyly jatkaa kaupunginhallituksen ensimmäisenä varapuheenjohtajana.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajana aloittaa tuttu, mutta Tampereelle uusi kasvo. Aiemmin Sastamalassa kirjoilla ollut, pitkään Sorsapuiston laitamilla nähty kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd.) aloittaa kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Tehtävässä on näkyvyyden kannalta oma potentiaalinsa – Nurmisen hyvä ystävä, valtuuston kokoukseen osallistunut pääministeri Sanna Marin (sd.) löi itsensä julkisuudessa läpi samasta asemasta. Marinilla ja Nurmisella oli paljon asiaa toisilleen ennen kokousta kuin myös sen jälkeenkin.

Ensimmäisen kokouksen perusteella Nurmisen nuija lyö hieman Marinia leppoisammin. Senkin uusi puheenjohtaja oli huomioinut, että valtuuston varapuheenjohtajisto mukaan laskien koostumus on täysin miespainotteinen.

– Olen tietysti innoissani uudesta tehtävästä. Tulemme huolehtimaan, että tasa-arvo toteutuu, Nurminen sanoi.

Nurmisen varapuheenjohtajat ovat Tampereelta jo tuttuja kuntapolitiikan kasvoja: Ilkka Sasi (kok.), Jaakko Mustakallio (vihr.) ja Mikko Aaltonen (vas.).

Uuden kaupunginvaltuuston työnteko alkaa varsin pian. Valtuuston seuraava kokous pidetään jo ensi maanantaina, ja siihen on luvassa tuhti esityslista. Listaan mahtuu muun muassa seitsemän valtuustoaloitteen käsittely. Niitä on laidasta laitaan: aloitteet käsittelevät muun muassa kaupunkisoutuveneitä sekä kouluikäisiä nuoria koskevaa haitantekoa sekä häirintää.