Tampereen valta vaihtui lempeästi maanantai-iltana – kertaa tunnelmat ja katso kuvat tästä jutusta

Politiikka: Tampereen kaupunginvaltuuston järjestäytymiskokous ei tarjonnut suuria yllätyksiä. Lauri Lylyn kasvoilla häivähti liikutus ennen kuin hän luovutti tehtävänsä Anna-Kaisa Ikoselle.

Valta vaihtui. Lauri Lyly (sd.) siirtää pormestarin käädyt Anna-Kaisa Ikoselle (kok.). Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Maanantainen alkuilta Tampere-talossa ei tarjonnut suuria yllätyksiä. Se oli toki jo ennakoitavissa, mutta silti.

Kaikkein jännittävintä kaupunginvaltuuston järjestäytymiskokouksessa oli kenties sen pitopaikka – koronarajoitusten ja turvavälien kannalta kokous oli perusteltua järjestää varsin tilavassa kokoustila Duetossa.

Siellä valtuusto kokoontuu myös ensi viikon maanantaina.

Pormestari ja apulaispormestarit kuvassa. Vasemmalta Aleksi Jäntti (kok.), Johanna Loukaskorpi (sd.), keskellä pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.), toinen oikealta Matti Helimo (vihr.) ja ensimmäinen oikealta Pekka Salmi (sd.). Pekka Ruissalo

Kokouksen suurin muutos liittyi siihen, että pormestarin käädyt vaihtoivat omistajaa. Kesäkuussa kalkkiviivoilla ratkenneiden kuntavaalien lopputulos oli se, että Anna-Kaisa Ikonen (kok.) palasi eduskunnasta takaisin tuttuun työhön – Tampereen pormestariksi. Ikosen tilalle tulee Brysselistä kokenut rikostutkija, nokialainen Jari Kinnunen (kok.)

Tamperetta neljä vuotta johtaneen Lauri Lylyn (sd.) kasvoilta oli aistittavissa lievää haikeutta ja vakavuutta, kun hän valmistautui luovuttamaan pormestarin käädyt seuraajalleen. Toisaalta saattoi ajatella, että kaksikon yhteistyö pelaa jatkossakin – se on toiminut ennenkin.

Lauri Lylyn (sd.) ja Anna-Kaisa Ikosen (kok.) puheenvuoroissa toistui yhteistyön käsite ja merkitys. Pekka Ruissalo

Ikonen kiitteli edeltäjäänsä omassa puheenvuorossaan.

– Lauri on ollut erittäin yhteistyökykyinen johtaja ja pormestari, ja on hienoa että hän pysyy edelleen tiiviisti kaupungin päätöksenteossa mukana, Ikonen kehui.

Lyly jatkaa kaupunginhallituksen ensimmäisenä varapuheenjohtajana.

Tästä kuvasta löytyy valtuuston puheenjohtajisto. Ilmari Nurminen (sd.) saa tukea Ilkka Sasista (kok.), Jaakko Mustakalliosta (vihr.) ja Mikko Aaltosesta (vas.). Pekka Ruissalo

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajana aloittaa tuttu, mutta Tampereelle uusi kasvo. Aiemmin Sastamalassa kirjoilla ollut, pitkään Sorsapuiston laitamilla nähty kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd.) aloittaa kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Tehtävässä on näkyvyyden kannalta oma potentiaalinsa – Nurmisen hyvä ystävä, valtuuston kokoukseen osallistunut pääministeri Sanna Marin (sd.) löi itsensä julkisuudessa läpi samasta asemasta. Marinilla ja Nurmisella oli paljon asiaa toisilleen ennen kokousta kuin myös sen jälkeenkin.

Ensimmäisen kokouksen perusteella Nurmisen nuija lyö hieman Marinia leppoisammin. Senkin uusi puheenjohtaja oli huomioinut, että valtuuston varapuheenjohtajisto mukaan laskien koostumus on täysin miespainotteinen.

– Olen tietysti innoissani uudesta tehtävästä. Tulemme huolehtimaan, että tasa-arvo toteutuu, Nurminen sanoi.

Nurmisen varapuheenjohtajat ovat Tampereelta jo tuttuja kuntapolitiikan kasvoja: Ilkka Sasi (kok.), Jaakko Mustakallio (vihr.) ja Mikko Aaltonen (vas.).

Perussuomalaisten Simo Grönroos ja Lassi Kaleva tarkkailivat tunnelmia valtuuston järjestäytymiskokouksessa maanantai-iltana. Pekka Ruissalo

Uuden kaupunginvaltuuston työnteko alkaa varsin pian. Valtuuston seuraava kokous pidetään jo ensi maanantaina, ja siihen on luvassa tuhti esityslista. Listaan mahtuu muun muassa seitsemän valtuustoaloitteen käsittely. Niitä on laidasta laitaan: aloitteet käsittelevät muun muassa kaupunkisoutuveneitä sekä kouluikäisiä nuoria koskevaa haitantekoa sekä häirintää.

Tampereen kuntapolitiikka on jatkossakin vahvasti kokoomuksen ja SDP:n yhteistyötä. Sanna Marin ja Kalervo Kummola näyttävät esimerkkiä koronaturvallisesta morjenstuksesta. Pekka Ruissalo

He johtavat

Pormestarina aloittaa Anna-Kaisa Ikonen (kok.). Hän on myös jatkossa kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen lautakuntien apulaispormestariksi vuosille 2021–2023 valittiin Pekka Salmi (sd.) ja vuosille 2023–2025 Ilkka Sasi (kok.).

Sivistys- ja kulttuurilautakunnan apulaispormestariksi valittiin Matti Helimo (vihr.).

Sosiaali- ja terveyslautakunnan apulaispormestariksi valittiin Johanna Loukaskorpi (sd.), ja kaupunkiympäristön palvelualueen lautakuntien apulaispormestariksi Aleksi Jäntti (kok.) ensimmäisen kahden vuoden ajaksi ja Pekka Salmi seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi.

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Ilmari Nurminen (sd.), varapuheenjohtajiksi Ilkka Sasi (kok.), Jaakko Mustakallio (vihr.) ja Mikko Aaltonen (vas.).

Kaupunginhallituksen jäseniksi valittiin Kalervo Kummola (kok., 2. varapuheenjohtaja), Anne-Mari Jussila (kok.), Jouni Markkanen (kok.), Lauri Lyly (sd., 1. varapuheenjohtaja), Aila Dündar-Järvinen (sd.), Kirsi Kaivonen (sd.), Jaakko Stenhäll (vihr.), Brigita Krasniqi (vihr.), Lassi Kaleva (ps., 3.varapuheenjohtaja), Aarne Raevaara (ps.), Milka Hanhela (vas.), Sari Tanus (kd.).

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut