Uusvanha pormestari Anna-Kaisa Ikonen näkee työssään paljon mukavia haasteita: ”Isoja kysymyksiä, joihin on ilo tarttua”

Näkökulma: Toista kertaa pormestariksi valittu poliitikko kertoo, että suurin huolenaihe tällä hetkellä on edelleen korona.

Tampereen uusi pormestari Anna-Kaisa Ikonen, 44, (kok.) on innoissaan.

– On kunnia saada toimia kasvavan ja kehittyvän kaupungin johdossa. Meillä on kaupunkina isoja kysymyksiä edessä, joihin on ilo tarttua, Ikonen sanoo.

– Intoa täynnä, vaikka onhan se haikeaa luopua kansanedustajuudesta. Samoihin asioihin näissä vaikutetaan, vain eri roolin kautta.

Ikonen oli Tampereen pormestarina edellisen kerran kaudella 2013–2017. Monet asiat, jotka silloin olivat pöydällä, ovat ajankohtaisia edelleen. Toisaalta esimerkiksi korona on muuttuja, jota ei edelliskaudella ollut. Ikonen pääsi heti tiistaina Pirkanmaan koronanyrkin kokoukseen mukaan.

– Se on huolenaihe meillä tällä hetkellä. Samaan aikaan pitää hoitaa kriisiä ja rakentaa koronan jälkeistä kasvua ja nousua ja päästä maailmalla nähtäviin talouskasvun oraisiin kiinni.

– Valitettavasti haasteet eivät ole kuntataloudesta kadonneet tänä aikana. Ne haasteet ovat tutuja ja valitettavasti syksyllä ovat edessä vaikeat päätökset.

Ikonen arvioi, että tulevalla pormestarikaudella katse on enemmän ihmisessä ja arjen sujuvuudessa, kun edellisellä kaudella tehtiin isoja investointipäätöksiä, kuten ratikka ja areena.

Pormestariohjelma on laaja kokonaisuus, joka on jaettu kolmeen osaan. Ikonen toteaa, että moneen asiaan tartutaan välittömästi. Talouden ja elinvoiman osa-alueelta Ikonen nostaa esiin yritysten toimintaedellytykset, jotta Tampereelle saadaan työpaikkoja ja osaavaa työvoimaa. Tähtäimessä on myös talouden tasapaino. Kaupunkiympäristön kehittämisen osalta mukana on muun muassa raitiotien jatkaminen Koilliskeskukseen ja Härmälään.

– Tasapainoista liikennettä ja monipuolista asuntotuotantoa, Ikonen tiivistää.

– Tehdään kestävää kaupunkisuunnittelua ratikkareitin varteen ja tiivistysrakennetaan, mutta samaan aikaan haetaan pientalojen suuntaan, että saataisiin perheitä jäämään. Meidän haaste on, että opiskelijat muuttavat usein Tampereelta pois opintojen jälkeen ja me haluttaisiin saada osaajat pysymään.

Tämä vaatii Ikosen mukaan perheasuntoja keskustaan, mutta myös pientaloja.

– Liikennettä viedään kestävään suuntaan, mutta pyritään olemaan asettamatta eri liikennemuotoja vastakkain.

Hyvinvoinnin puolella Ikonen haluaa painopisteen varhaiseen tukeen.

– Yksittäisenä asiana voisi poimia mielenterveyden. Meillä on paljon hoitovelkaa ja erityisesti nuorten paha olo on huolenaihe. Olemme asettaneet tavoitteeksi kehittää Tampereen mallia terapiatakuusta.

Nyt alkaneella valtuustokaudella merkittävä tekijä on myös sote-palveluiden siirtyminen hyvinvointialueille vuonna 2023. Kaupunki taas saa vastuulleen enemmän työllisyydenhoidon tehtäviä.

– Tällainen on kaupungin roolin luomista sivistys- ja elinvoimakaupunkina, Ikonen kiteyttää.

Anna-Kaisa Ikonen

44-vuotias tamperelainen

koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden tohtori

kokoomuksen kaupunginvaltuutettu vuodesta 2009

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut