Tamperelaisen teatterikriitikko listasi kesäkauden parhaat – kesäteatterikaudessa selvä ykkönen

Kulttuuri: Pyynikin Tohvelisankarin rouva nousi ykköseksi, arvioi Tamperelaisen teatterikriitikko Katariina Fleming.

Antti Mikkolan taitavasti ohjaama Tohvelisankarin rouva on kesän teatterikauden paras esitys. Nimiroolissa Pyynikin kesäteatterissa hurmasi Tom Lindholm, joka paranee vuosi vuodelta. Harri Hinkka

Katariina Fleming

Kuluvan suven kesäteatterikausi alkaa olla lopuillaan. Pitkän odottelun jälkeen tuntui, että nyt oli päästy kovaan vauhtiin; näyttelijät olivat innoissaan päästessään näyttämölle ja yleisö riemuitsi hyvistä esityksistä.

Tämän kesän esitykset ilahduttivat korkealla tasollaan. Ykköseksi nousi Pyynikin kesäteatterin Tohvelisankarin rouva. Antti Mikkolan uudistava ohjaus säilytti Maria Jotunin hengen. Näyttelijäntyö oli huippuluokkaa, ylitse muiden nousi Tom Lindholmin huikea tulkinta Aadolf-herrasta. Hän ei ollut tyypillinen tohvelisankari, vaan tiesi tarkalleen missä mennään vaimon ihastuksissa. Lennokkaana vastaparina oli Piia Soikkeli.

Karoliina Kudjoin Reetta oli yksi kesän parhaista roolisuorituksista: hienosti analysoitu ja esitetty.

Pyynikin kesäteatterissa nähtiin myös Pesänjako- näytelmä. Lari Halme loisti siinä taiturillisella kehonkielellään. Musiikkipitoisen esityksen yllätys oli nuoren Sanni Raappanan tulkinta laulusta Valon pisaroita.

Viikinsaaren kesäteatterin uusintaensi-iltana nähty Tulitikkuja lainaamassa oli viime kesästä uudistunut täydellisesti. Lahjakas Risto Korhonen teki hienon roolin Ihalaisena ja Heidi Kiviharju onnistui erinomaisesti kaksoisroolissaan.

Tampereen Komediateatterin odotettu Korpelan kujanjuoksu oli taattua maalaiskomediaa. Esa Latva-Äijö, Anna Haaranen ja Tuija Vuolle kannattelivat kokonaisuutta.

Komediateatterin Hotelli Satuhahmo ihastutti nuoria katsojia.

Harrastajateatterit toivat kesällä näyttämöille erityisen ansiokkaita ja kunnianhimoisia esityksiä. Seppo Heinola ohjasi taitavasti Teatteri Lystille Shakespearen kesäyön unelman Haiharassa.

Samalla näyttämöllä nähtiin myös Sari Lilliestiernan ohjaama, sovittama, lavastama ja puvustama Punikkiorvot. Anneli Kannon romaani sai koskettavan tulkinnan. Erityisen vahvan roolityön teki Maria-Katariina Kettumäki Aarre-poikana.

Eeva-Liisa Mannerin syntymästä tulee 100 vuotta ja sen kunniaksi Tukkateatteri esitti Ylöjärvellä näytelmät Uudenvuodenyö ja Eros ja Psykhe. Erityiskiitoksen ansaitsee lavastaja Antonio Canals, joka oli loihtinut museon pihalle merimieskapakan ja 60-luvun kodin.

Mannerin runoja ja kuviteltuja kohtaamisia nähtiin Sara Hilden -museossa Sina Kujansuun ohjaamana. Talo Andalusiassa-esityksessä Hildeniä esitti Jorma Uotinen.

Kesän yllättäjä oli Teatteri Ivan nuorten, alle 22-vuotiaiden esittämä Case Crisis. Muun muassa ilmastonmuutosta käsitteleva esitys oli lahjakkaan Mimmi Ahosen käsikirjoittama. Fanin roolissa loisti Ville Vuorikoski.

Kesäkauden parhaat

Paras esitys: Tohvelisankarin rouva, Pyynikin kesäteatteri

Paras ohjaus: Antti Mikkola, Tohvelisankarin rouva, Pyynikin kesäteatteri

Paras naisnäyttelijä: Karoliina Kudjoi, Tohvelisankarin rouva, Pyynikin kesäteatteri

Paras miesnäyttelijä: Tom Lindholm, Tohvelisankarin rouva, Pyynikin kesäteatteri

Paras lavastus: Antonio Canals, Tukkateatteri, Eros ja Psykhe ja Uudenvuodenyö

Paras puvustus: Sari Lilliestierna, Punikkiorvot, Sarin sakki

Kesän yllättäjä: Teatteri Iva: Case Crisis

Kesän kiitos: Tukkateatterin Eros ja Psykhe ja Uudenvuodenyö Ylöjärvellä sekä Talo Andalusiassa Sara Hildén-museossa

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut