Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maritta Hirvonen löysi uuden elämäntyön – "Yhtään ei sadekaan harmita, kun tietää, että pian saa poimia tatteja ja muita sieniä..."

Kulttuuri: Tampere Filharmonien intendentistä kuoriutui eläkepäivillä lahjakas kirjailija.

Maritta Hirvosesta aavisti jo lapsena, että kulttuuri-ihminenhän hänestä tulee. Pieni tyttö kulki Petsamon kodista keskustaan milloin soittamaan pianoa tai viulua, milloin tanssitunneille.

Kolmikymmenvuotisen elämäntyönsä Maritta Hirvonen teki Tampereen kaupungin kulttuurihallinnossa; viimeiset 21 vuotta Tampere filharmonian intendenttinä. Eläkepäivillä hänestä on kuoriutunut lahjakas ja tuottelias kirjailija.

– Huomasin, että kirjailija Mari Mörö järjestää verkossa kirjoittajakoulutusta ja pääsin mukaan. Ryhmän sisältä syntynyt kirja, Enkelikello, julkaistiin vuonna 2016, ja niminovellini on mukana myös tänä vuonna ilmestyneessä kirjassani Pikkukamarimusiikkia, kertoo kirjailija.

Ensimmäisen oman kirjansa, Aika riisua maski, Hirvonen kirjoitti vuonna 2012. Sirkusmaailmaa ja mielen murtumista käsittelevään teokseen kirjailija sai innoituksen lapsuudenystävältään Timo Kanervalta, sirkusammattilaiselta ja kuvataiteilijalta.

Sirkusaihetta jatkaa myös ensimmäinen romaani, viime vuonna ilmestynyt Komediantit. Se on kiehtova kuvaus dresdeniläisestä oopperan balettioppilaasta, joka päätyy sotaa paetessaan sirkukseen ja jää sinne. Juutalaisperheen äiti, isä ja veli vietiin, mutta Esther säästyi. Hän muuttaa nimensä Arabella Schreieriksi eikä uskalla paljastaa juutalaisuuttaan edes aviomiehelleen.

Komediantit on saanut erittäin hyvän vastaanoton ja kirjablogistit ovat ylistäneet sitä kilvan.

Myös tulevassa kirjassani käsittelen paljon musiikkia.

Seiso vankkana suomalainen -kirjassa Maritta Hirvonen kuvaa äidin äitinsä isän, paperitehtaan työmies Albin Valkaman perhettä. Kirjassa kerrotaan paljon myös Nokian historiasta.

Musiikki on Maritta Hirvoselle erittäin tärkeää. Se näkyy monissa kirjoissa kuten Jouni Kaipaisen elämänkerrassa Hämäränmaassa valon syvyys. Tampere filharmonian kotisäveltäjä kuoli vain 59-vuotiaana.

– Myös tulevassa kirjassani käsittelen paljon musiikkia. Tamperelaisen säveltäjä Usko Meriläisen ja hänen vaimonsa, tanssitaiteilija Ruth Matson, elämäkerta on aineiston keräilyvaiheessa.

Kirjoittamisen ohella energinen eläkeläinen ehtii paljon muutakin. Lapsena alkanut tanssiharrastus jatkuu – nyt pyöritään yhdessä aviomiehen, Taisto Hujasen kanssa lattareita. Koti Nokian Haavistolla on aivan Nokianvirran vieressä, ja ympärillä ovat metsät, joiden antimia kerätään.

– Yhtään ei sadekaan harmita, kun tietää, että pian saa poimia tatteja ja muita sieniä, naurahtaa Maritta, joka myös valokuvaa paljon luontoa.

– Lapsenlapset ovat tietysti tärkeitä ja rakkaita – heidän kanssaan puuhaillessa aika kuluu kuin siivillä, kertoo onnellinen isoäiti.