Nokialta löytyi omituinen sieni – "vau!" vain kuului sienimiehen suusta

Luonto: Harvinaisen sienen bongaaminen pelastaa aina alan mieheksi tunnustautuvan Lasse Kososen päivän.

Sienikirjailija ja -asiantuntija, Tampereen Sieniseuran varapuheenjohtaja Lasse Kosonen huudahti heti vau saavuttuaan Nokialla sijaitsevan talon pihalle.

– Tunnistin harvinaisuuden heti paikan päällä, Kosonen kertoo.

Vau-huudahdus kuului sienimiehen suusta, kun hän näki pihalla tomumaatähtiä. Ne ovat sieniä, jotka näyttävät Alien-elokuvien munilta tai ylipäätään avaruudesta karanneilta.

– Tomumaatähdistä on tehty Suomessa neljä havaintoa, tämä oli minulle ensimmäinen. Tomumaatähteä ei ole Pohjoismaissa ennen tavattu näin pohjoisessa, Lasse Kosonen selvittää.

Talon asukas oli ensin lähettänyt Kososelle valokuvan löydöstä, joka oli siinä vaiheessa vain jääpallon kokoinen pallukka. Kososella oli aavistus, että kyseessä saattaa olla tähtisieni. Se varmistui seuraavana aamuna paikan päällä, kun ilmestys oli levittänyt pitkät sakaransa näkyviin.

Harvinaiseen sieneen törmääminen on Kososesta hienoa, mutta parasta on ehdottomasti se, kun sellaisen saa tunnistaa välittömästi.

Joka tapauksessa uuden sienen löytäminen pelastaa aina päivän.

– Jotkut löydöt ovat vaikeasti tunnistettavia. Niitä pitää tutkia mikroskoopilla ja tehdä vertailuja kirjallisuuden avulla. Niistä ei saa samanlaisia vau-efektejä. Joka tapauksessa uuden sienen löytäminen pelastaa aina päivän.

Lasse Kosonen teki hämmästyttävän löydön myös viime sunnuntaina Teiskon Vattulassa. Hän törmäsi ystäviensä kanssa suureen määrään valkokärpässieniä.

– Sanoin kavereille, että aloitetaanpa laskeminen. Niitä löytyi 205 kappaletta ihan poluilta tai niiden vierestä, Kosonen kertoo.

Määrä on ällistyttävä. Suomen myrkyllisintä sienilajia etsitään joka syksy sieninäyttelyyn. Useimmiten niitä kyllä löytyy, mutta yleensä vain 1-2 kappaletta vaikka jahtaajia olisi kymmeniä.

– 205 on ennätykseni. Löysin samalta paikalta vuonna 2009 110 valkokärpässientä.

Millainen sienisyksy on tulossa?

Pitkä hellejakso, jonka jälkeen vaihtelevasti sateita, välillä koviakin. Mitä voi odottaa syksyn sienisadolta Tampereen seudulla?

– Ilmassa on lupauksia siitä, että sieniä on tulossa, koska vettä on satanut viime päivinä melko rankastikin, Lasse Kosonen sanoo.

Hän muistuttaa, että sienisadon ennustaminen on usein arpapeliä.

– Mitä jos tuleekin taas hellejakso? Se turmelisi kaikki haaveet hyvästä sadosta.

Tampereen metsistä löytyy tällä hetkellä ainakin haperoita ja tatteja, mutta niiden määrä on riippuvainen paikasta ja ympäristöstä. Kuusimetsiin lienee tulossa kovasti sieniä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut