Koronaviruksen deltamuunnos kasvattanut vakavan taudin riskiä odottavilla – THL suosittelee rokotusta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee raskaana olevia ottamaan koronavirusrokotuksen.

– Koronaviruksen herkästi leviävä deltamuunnos on muuttunut myös Suomessa valtavirukseksi. Tämän vuoksi myös raskaana olevan riski saada tartunta on kasvanut, sanoo tiedotteessa THL:n asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner.

Tuoreen Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan deltamuunnos voi myös aiheuttaa raskaana olevalle vaikeamman taudin kuin aikaisemmat koronaviruksen muunnokset. Siksi THL suosittelemme koronarokotusta kaikille raskaana oleville.

Koronarokotuksen ottaminen on kaikille vapaaehtoista.

– Rokotus on tehokas tapa torjua erityisesti vakavaa koronavirustautia ja sen mahdollisia seurauksia, Scherleitner toteaa.

Raskauden aikana tapahtuvat muutokset kehossa lisäävät odottavan äidin riskiä sairastua vakavasti. Raskauden aikana saatu koronavirusinfektio voi myös lisätä ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyyttä. Raskaus muuttaa elimistön immuunipuolustusta ja loppuraskaudessa kasvava kohtu painaa keuhkoja.

Rokotuksen voi ottaa missä vaiheessa raskautta tahansa.

Normaalistikin sujuvassa raskaudessa verisuonitukosten riski kasvaa. Koronavirustauti lisää tukosten riskiä entisestään.

Myös syntyvä vauva voi hyötyä rokotuksesta, koska koronarokotuksen aikaansaamat vasta-aineet voivat siirtyä äidin elimistöstä sikiölle.

Kun äiti on rokotettu, hän ei tartuta koronavirusta vastasyntyneelle vauvalle yhtä herkästi kuin rokottamaton.

– Raskaana olevien koronarokottamisesta on vielä rajallisesti tutkimustietoa. Tähän mennessä saadut tutkimustulokset eivät kuitenkaan ole antaneet aihetta huoliin liittyen rokotuksen turvallisuuteen odottavalle äidille tai sikiölle, Scherleitner kertoo.

Hänen mukaansa koronarokotuksen voi ottaa missä tahansa raskauden vaiheessa eikä raskauden yrittämistä tarvitse siirtää rokotuksen vuoksi.

Muissa Euroopan ja Pohjois-Amerikan maissa raskaana olevia on jo rokotettu paljon samoilla mRNA-rokotteilla, joita tarjotaan raskaana oleville myös Suomessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut