Maailmanlaajuisen koronalääketutkimuksen ensimmäinen potilas on Taysista – toisessa vaiheessa sairaaloita on yli 6000, maita 52 ja tutkijoita yli 2000

Tays on ollut etujoukoissa Maailman terveysjärjestö WHO:n koronapotilaiden lääkehoitoa tutkivan, satunnaistetun Solidarity-tutkimuksen toisessa vaiheessa, joka on juuri alkanut. Ensimmäinen tutkimuspotilas koko maailmassa on Taysista, hänen hoitonsa alkoi viime viikolla. Tarve saada tietoa koronan hoidossa toimivista lääkkeistä on edelleen erittäin suuri kaikkialla maailmassa.

– Solidarity-tutkimusta ei olisi Suomessa ilman Taysia, ja nyt ensimmäisen potilaan johdosta Tays ja Suomi saavat ansaitusti huomiota, tiivistää Solidarityn kansallinen päätutkija, Helsingin yliopiston professori Kari Tikkinen tiedotteessa.

– Tays oli ensimmäinen suomalainen sairaala, joka päätti osallistua Solidarity-hankkeeseen. Sen jälkeen mukaan lähti yli kymmenen muutakin sairaalaa.

– Pandemian alkuvaiheessa koronapotilaiden hoidossa käytettiin lääkkeitä sattumanvaraisesti kokeilemalla. Lääketieteellisesti tämä on ongelmallista, koska tutkimustietoa ei kerätty, tutkimuksen Taysin päätutkija, erikoislääkäri Jarno Rutanen toteaa.

– Tilanne koettiin Taysissa hankalaksi, ja looginen ratkaisu oli tutkimushankkeeseen osallistuminen. Näin sairaalamme voi omalta osaltaan tuottaa tietoa koronapotilaiden hoidosta.

Solidarity-hankkeessa tutkitaan jo olemassa olevien lääkkeiden käyttöä sairaalahoidossa olevilla koronapotilailla. Viime vuoden keväällä alkaneen ensimmäisen vaiheen alustavien ja New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistujen tulosten mukaan remdesiviirillä voi olla vähän suotuisaa vaikutusta, mutta lopulliset tulokset julkaistaan syyskuussa.

Toisessa vaiheessa selvitetään ensi alkuun kolmen muun lääkkeen toimivuutta koronapotilaiden hoidossa. Artesunaatti on malarialääke, infliksimabia käytetään immunologisissa sairauksissa ja imatinibi on syöpälääke. Suomessa tutkimuslääkkeinä on alkuvaiheessa imatinibi ja infliksimabi. Tutkimus on rakennettu niin, että toimimattomia lääkkeitä voidaan jättää pois jo tutkimuksen aikana ja ottaa uusia tilalle.

Solidarity on erittäin mittava tutkimushanke. Ensimmäiseen vaiheeseen osallistui 450 sairaalaa ja yli 1000 tutkijaa yli 30 maasta, toisessa vaiheessa sairaaloita on yli 6000, maita 52 ja tutkijoitakin yli 2000. Valtaosa suomalaisista asuu Solidarity-tutkimukseen osallistuvien yliopisto- ja keskussairaaloiden alueella, tutkijoita on toista sataa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut