Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IS: Nämä ryhmät saavat ensimmäisinä kolmannen rokotteen

Suomeen on jo ostettu rokoteannoksia kahdelle seuraavalle vuodelle. Niitä käytettäisiin mahdollisiin kolmansiin rokotuksiin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo Ilta-Sanomille pitävänsä loogisena, että rokotusjärjestys olisi sama kuin kahden ensimmäisen rokotusannoksen kohdalla.

– Yleensä heillä, joilla on korkein riski, on immuunijärjestelmään vaikuttavia sairauksia, jolloin suoja voi olla heikompi kuin muilla, Lehtonen sanoo.

Husin toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi on samaa mieltä. Mäkijärvi ja Lehtonen eivät kuulu siihen ryhmään, joka päättää rokotusjärjestyksestä.

Meillä rokotettiin ensin koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö, ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja sen asukkaat sekä muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö.

Tämän jälkeen vuorossa olivat ikääntyneet ja riskiryhmäläiset, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia. Seuraavaksi rokotusvuoro tuli ikäryhmittäin vanhemmista nuorimpiin.

Lehtonen olettaa, että mahdollinen kolmas rokotuskierros voisi alkaa ensi vuoden puolella. Hän olettaa, että ennen kolmansien rokotusten alkamista toiset rokotukset annetaan halukkaille.

Mäkijärven mielestä pitää arvioida, kenelle kolmannesta rokotteesta on eniten hyötyä. Kolmannella rokotuksella suojataan niitä, joille kaksi rokotusta ei muodosta riittävää suojaa.

– Jos tulee tietoa, että kolmas rokote suojaa riskiryhmäläisiä, minusta se on vakavan pohdinnan paikka, että jatketaanko toisia rokotuksia loppuun ja samalla aloitetaan kolmannet, Mäkijärvi toteaa Ilta-Sanomissa.

Rokotusjärjestys on Suomessa määräytynyt lääketieteellisin perustein.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä keskustelee koronarokotteiden tehosteannosten tarpeesta kokouksessaan 30. elokuuta.