Harri Jurvela pohtii tätä päivittäin: Miten löydetään ratkaisuja siihen, ettei Tampereella yksikään nuori putoa kyydistä?

Koulutus: Oppivelvollisuuden pidentäminen tuo opiskelijoille ilmaiset välineet. Samalla lukioonkin tulee peruskoulumaisuutta, joka tarkoittaa sitä että opintojen edistymistä tarkkaillaan totuttua enemmän.

Viime keväänä peruskoulunsa päättäneet ovat ensimmäinen ikäluokka, joka astuu uuden, pidemmän oppivelvollisuuden piiriin. Oppivelvollisuusikä nousi 18 vuoteen ja tänä vuonna peruskoulunsa päättäneet nuoret ovat ensimmäisiä, joita tämä koskee.

Ohjelmapäällikkö Harri Jurvela Tampereen kaupungilta kertoo, että suurin haaste on siinä, miten jokaiselle nuorelle löydetään sopiva opiskelupaikka.

– Miten löydetään ratkaisuja, ettei yksikään nuori putoa, Jurvela sanoo.

Tänä vuonna juhlitaan 100-vuotiasta oppivelvollisuuslakia, joka nyt korotetaan koskemaan myös alle 18-vuotiaita.

– Yksi taustatekijä on, että nähdään, että maailma on muuttunut sadassa vuodessa niin, ettei perusopetuksen taso riitä työelämään. Toisen asteen tutkinto on työllistymisen kannalta olennainen tekijä, Jurvela sanoo.

Vaikka oppivelvollisuus loppuu 18 ikävuoteen, toisen asteen maksuttomuus jatkuu siihen asti, kun nuori täyttää 20.

Tavoite on ylevä: halutaan, että kaikki saavat toisen asteen koulutuksen.

Ville Vuorisalmi

– Yritetään saada nuori pidettyä opinnoissa kiinni.

Jurvela kertoo, että Tampereella on lisätty oppilaanohjausta eli palkattu lisää opinto-ohjaajia perusopetukseen. Tavoitteena on löytää jokaiselle nuorelle mieluisa opintosuunta.

– Vaikka kunnalla on valvontavastuu, niin eihän se, että me käsketään nuori johonkin paikkaan, ole välttämättä mielekäs, jos se sijoituspaikka ei ole mielekäs. Sen vuoksi perusopetuksessa tapahtuvalla oppilaanohjauksella on tärkeä rooli uudistuksessa, jotta siirtyminen toiselle asteelle olisi joustavaa ja luontevaa.

Hatanpään lukion rehtori Ville Vuorisalmi pitää oppivelvollisuusuudistusta lähtökohtaisesti hyvänä.

– Tavoite on ylevä: halutaan, että kaikki saavat toisen asteen koulutuksen.

Lukiossa se konkretisoituu erityisesti ilmaisiin opiskeluvälineisiin.

– Jaamme aloittaville opiskelijoille koko opiskeluajan ajaksi lainaan läppärit, Vuorisalmi kertoo.

Myös oppimateriaalit tulevat jatkossa koulun puolelta. Kaikissa kaupungin kuudessa lukiossa on opiskelijoille hankittu digitaaliset materiaalit.

– Meillä tulee helpotus, että suurempi osa materiaaleista kyetään jakamaan yhden järjestelmän kautta. Tähän asti jokaisella oppikirjakustantajalla on ollut omat palvelut ja salasanat, Vuorisalmi kertoo.

Kustantajilla on eri pituisia lisenssejä. Vuorisalmi kertoo, että lisenssit ostetaan lukuvuodeksi kerrallaan.

– Eri opiskelijat etenevät eri aineista lyhyemmälle ja pidemmälle. Niissä, missä opiskelija jatkaa kohti ylioppilastutkintoa, saa aina lisenssin, mutta jos opiskelee vaikka vain yhden kurssin fysiikkaa, saa vuoden lisenssin.

Tampereen kaupungin lukioissa aloittaa noin 1200 lukiolaista. Lisäksi kaupungissa toimii yksityisiä lukioita. Tämän hetken arvion mukaan lukiokoulutuksen opiskelijakohtaiset kustannukset kasvavat keskimäärin 800 euroa lukuvuodessa ja 2300 euroa opiskeluaikana.

Tampereen lukioiden osalta tuo tarkoittaa noin 900 000 euron kustannusten kasvua vuosittain. Luvut ovat vielä arvioita ja ne tarkentuvat kokemuksen myötä.

Tredussa aloittaa tänä syksynä vähintään 1700 oppivelvollista. Samaan aikaan uusien opiskelijoiden joukossa on myös esimerkiksi yo-tutkinnon suorittaneita toista tutkintoaan suorittavia tai aikuisopiskelijoita. Uusille opintonsa aloittaville löytyy vielä Tredusta opiskelupaikkoja ja aloittavien oppivelvollisten määrä voi siten vielä kasvaa.

– Olemme rajanneet niin, että tarjoamme maksutta opetuksessa käytettävät välineet ja aineet pelkästään oppivelvollisille, kertoo suunnittelupäällikkö Päivi Rajala.

Aloittavista reilu puolet on oppivelvollisia. Rajala kuitenkin sanoo, että Tredulla on myös lainattavia välineitä, esimerkiksi tietokoneita, sähköistä opetusmateriaalia sekä kirjoja.

– Esimerkiksi liiketoiminnassa materiaalit ovat pitkälti sähköisiä, siellä ei juuri tapahdu muutosta. Kauneudenhoito- ja hiusalalla tähän asti koulu on keskitetysti tarjousmenettelyn kautta hankkinut tarvikkeet ja opiskelijat ovat voineet niitä lunastaa omaksi ja käyttää työvälineitä myös vapaa-ajallaan. Nyt välineet ovat oppilaitoksen.

Rajala toteaa, että kustannukset opiskeluvälineiden hankinnasta jakautuvat useammalle vuodelle. Esimerkiksi tietokoneiden leasing-maksut alkavat kuitenkin heti.

– Olemme arvioineet, että se lisärahoitus, mitä Tampereen kaupungille tulee, kattaa kolmasosan siitä, mitkä todelliset kustannukset oppivelvollisuuden laajentumisesta tulevat olemaan, Rajala kertoo.

– Meillä on keskimääräistä kalliimpia koulutuksia kuten metsäala ja lentokoneasennus.

Rajala muistuttaa, että oppivelvollisten tulee hakeutua koulutukseen. Ammatillisiin opintoihin voi hakeutua vieläkin jatkuvan haun kautta.

– Kannattaa olla yhteydessä Tredu Navi -hakupalveluun. Koskaan ei opiskelu mene hukkaan. Ei ole vääriä valintoja. Esimerkiksi Tredussa on myös mahdollisuus oppilaitoksen sisällä etsiä myöhemmin uutta paikkaa, Rajala vinkkaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut