Pirkanmaalla tehtiin viime viikolla koronatartuntaennätys – nyrkki oikoo ravintolatartunnoista liikkuneita vääriä käsityksiä

Kuvituskuva Katja Juurikko

Riina Haapala

Pirkanmaa on edelleen koronan leviämisvaiheessa. Viime viikon aikana alueella tehtiin jälleen uusi ennätys: 559 koronatartuntaa. Ilmaantuvuus viimeiseltä kahdelta viikolta on 200 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden. Positiivisten testien osuus Fimlabissa tehdyistä testeistä oli viime viikolla 5,3 prosenttia.

Korona leviää nyt erityisesti perhepiirissä. Sairastuessaan jo karanteenissa olevien osuus on kasvanut: kolmasosa sairastuneista oli edeltävästi karanteenissa.

– Tämä antaa toivoa, että tartuntojen leviäminen voisi olla tasaantumassa, koronanyrkin tiedotteessa todetaan.

Viime viikolla tartunnanlähde saatiin selville 415 tapauksessa eli 74 prosentissa kaikista tapauksista. Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut, mutta sairastuneisiin saadaan edelleen yhteys vuorokaudessa. Altistuneiden tavoittamisessa on kuitenkin ajoittain viiveitä.

Kaikista viime viikon tartunnoista yli puolet tuli samasta taloudesta: 220 tapausta. Tuttavien tapaamisista tuli 68 tartuntaa ja työpaikoilta kaikkiaan 20 tartuntaa useasta eri työpaikasta. Harrastuksista tuli 27 tartuntaa, yksityisistä juhlista 12 tartuntaa, ravintolasta, baarista tai yökerhosta yhdeksän tartuntaa ja yleisötapahtumista seitsemän tartuntaa. Päiväkodista saatiin kaksi tartuntaa. Kahdessa tartunnassa lähteenä oli muu tunnettu covid-kontakti. Ulkomaisia tartuntoja oli 39.

Koronanyrkki kertoo tiedotteessaan, että ravintoloista saaduista tartunnoista on ollut liikkeellä vääriä käsityksiä.

– Tartuntaa ei tilastoida ravintolatartunnaksi vain sen perusteella, että sairastunut on käynyt ravintolassa, vaan tartuntaan täytyy olla yhdistettävissä selkeä altistumistilanne, eli todetusti koronaan sairastunut kontakti, koronanyrkki toteaa tiedotteessa.

Rokotusten eteneminen tuo koronanyrkin mukaan toivoa tilanteeseen. Ensimmäisen rokotteen on saanut 68 prosenttia pirkanmaalaisista, ja 37 prosenttia on saanut molemmat annokset. 12─15-vuotiaiden rokotukset ovat jo alkaneet osassa kunnista.

– On ilahduttavaa, että niin monet nuoret ovat ilmaisseet aikeensa ottaa rokotus, johtajaylilääkäri Juhani Sand sanoo tiedotteessa.

Rokotusten ohella kirurgisten suu-nenäsuojusten ahkera käyttö kuuluu koulujen tärkeimpiin terveysturvallisuustoimiin. Suojaimia suositellaan yli 12-vuotiaille.

Pandemiaohjausryhmä ei nyt tehnyt muutoksia voimassa oleviin suosituksiin, eikä aville esitetä uusien rajoitusten käyttöönottoa. Avin päättämät rajoitukset tulivat voimaan viime torstaina, ja niiden vaikutuksia seurataan.

Tässä on kooste uusista altistumisen vaarapaikoista: huvipuisto, kauppakeskuksia, ravintoloita, elokuvateatteri...

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut