Tampereen vanhin asuinrakennus on jälleen myynnissä – "Omistaja sai työtarjouksen, josta ei voi kieltäytyä"

Asuminen: 1700-luvun lopulla valmistunut Kaarilan kartanon pirtti on herättänyt jo kiinnostusta.

Moni asuntokauppaa seuraava saattoi hieraista silmiään muutama viikko sitten nähdessään, että Tampereen Kaarilassa sijaitseva kartanon pirtti on jälleen myynnissä.

Vuodesta 1785 käytössä ollut asuinrakennus vaihtoi viimeksi omistajaa vuonna 2020, jolloin sen myynti herätti myös tiedotusvälineiden huomion.

– Myynnin takana on niin sanotusti tarjous, josta ei voi kieltäytyä. Asunnon omistaja on saanut kerran elämässä-tyyppisen työtarjouksen Pariisista. Siksi siis myynti, kertoo Huoneistokeskuksen kiinteistönvälittäjä Marie Ahola.

Myös pirtin myyntihinta herättää huomion: rakennusta myydään alle puolen miljoonan euron hinnalla. Asunto vaihtaa lähtökohtaisesti omistajaa 475 000 eurolla.

– Asunnossa on jonkun verran päivitystä vaativia kohtia. Esimerkiksi moderni kylpyhuone voi olla varsinkin nuoremmille ostajille tärkeä kriteeri. Tämä on otettu huomioon kiinteistön hinnassa, Ahola kertoo.

Kaarilan pirtti on sisätiloiltaan vähintäänkin nostalginen kohde, ja osoitus aikakauden ihmisten sitkeydestä. Pirtin hirret tuotiin aikoinaan Kurusta saakka.

– Ne tuotiin sieltä hevoskyydillä, Ahola kertoo.

Pirtti on myös huomattavan tilava – 250 neliötä – ja kyseessä on Tampereen vanhin yhä asuttu rakennus.

– Rakennusta ei ole lähdetty sittemmin liikoja modernisoimaan, vaikka sellainenkin joskus on omistajilla tapana.

Yhtenä esimerkkinä vanhoista ajoista on maallikon silmin katsottuna valtavan kokoinen pirttihuone eli olohuone. Tilaa on jopa 80 neliötä.

Leivinuunissa riittää syvyyttä, ja sieltä löytyy aikojen alusta asti mukana olleet leipäkoukut, joissa on edelleen leipiä kuivumassa. Valtavan kokoista ullakkotilaa on käytetty jo aiemmin majoitukseen.

– Täällä on paljon sellaisia asioita, joita nykyihminen ei varmasti osaisi ajatellakaan, Ahola sanoo.

Suurta salia reunustavat puiset penkit. Ne ovat muistutus aikakaudesta, jolloin yhteiskunnassa jokainen sääty tiesi niin sanotusti oman paikkansa ja asemansa myös hyvin konkreettisella tasolla.

– Niillä penkeillä rengit nukkuivat aikoinaan.

Aholan mukaan asunnosta on jo tullut jonkin verran kyselyjä. Sen voisi ajatella soveltuvan myös perheille: asunnossa on neljä makuuhuonetta ja kaksi vessaa kylpyhuoneen lisäksi, sekä sauna.

– Heh, kohdettahan voi varmasti pitää perustellusti hyvin Huoneistokeskuksen Unique-konseptin mukaisena kohteena. Tässä on paljon harvinaisia asioita alkaen pihatontista, joka on valtavan kaunis.

Ja nykyaikaisia ratkaisujakin asunnosta löytyy. Kuluneen vuoden aikana pirtissä on luovuttu öljylämmityksestä ja siirrytty ilma-vesi-lämpöpumppujärjestelmän käyttöön.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut