Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tamperelainen Laura keräsi parissa viikossa yli 5000 tupakantumppia – ”Tumppiroskiksia tarvitaan lisää”

Näkökulma: Tamperelainen Laura Vänskä toivoo, että tupakoitsijat heräisivät ajattelemaan pienen tumpin vaikutusta.

Tamperelainen Laura Vänskä on kerännyt parin viikon aikana Nekalan Pahalammen ympäristöstä yli 2000 tupakantumppia. Innoittajana on toiminut Instagramin Roskapäivä-tilin #tumppitalkoot-haaste. Tavoitteena oli innostaa ihmisiä keräämään maasta tupakantumppeja niin, että täyteen tulisi 100 000.

– Ajattelin, että osallistun ja tiedän, että tässä Pahalammen ympäristössä on tumppeja. Ajattelin, että tulee parisataa, mutta ensimmäisellä kerralla tuli noin 700, Vänskä kertoo.

– Siitä meni noin viikko ja löytyi yli 800 tumppia.

Tilanteesta turhautunut Vänskä otti yhteyttä läheiseen K-markettiin ja pyysi sieltä isoja, tyhjiä kurkkupurkkeja väliaikaisiksi tuhkakupeiksi. Vänskä on kerännyt tumppeja myös Lampipuiston ympäristössä ja sinne hän pyysi purkkeja läheisestä pitseriasta.

– Ajattelin, että jos väliaikaiset roskikset jotain auttaisivat.

Yhteensä Vänskä on kerännyt Nekala-Viinikan alueelta lähes 5000 tumppia.

Tupakantumppia ei mielletä samanlaiseksi roskaksi.

Roskat eivät kuitenkaan rajoitu tupakantumppeihin.

– Tämä on kolmas kesä, kun olemme lasten kanssa harrastaneet ploggingia, Vänskä kertoo.

– Etenkin grillin puolella ihmiset heittävät roskat auton ikkunasta ulos, kun lähtevät. Yleensä on riittänyt, että tulee Pahalammelle ja saa pussillisen roskaa, vaikka ympärys on vain noin 700 metriä.

Lasten kanssa Vänskä ei ole tupakantumppeja kerännyt. Keväällä riesana olivat myös ruiskut.

– Niitä löytyi paljon leikkipuistosta ja lintutorniltakin.

Vänskä opiskelee kestävää kehitystä ja valmistuu joulukuussa ympäristösuunnittelijaksi. Sitä kautta on tullut tietynlainen tietoisuus ja hän on miettinyt, miten lapsille voisi asiaa konkreettisesti opettaa. Roskien kerääminen on helppo esimerkki.

– Esimerkiksi eläimet voivat syödä roskia. Roskien kerääminen on konkreettinen tapa ja lapsien mielestä se on hirveän hauskaa.

Pahalammen ympäristössä järjestetään myös kalastuskilpailuja.

– Ajattelisin, että he olisivat luontoihmisiä, Vänskä toteaa ja kertoo, että kisapaikoilta löytyy usein päivän päätteeksi niin tupakantumppeja kuin muutakin roskaa.

Vänskä raportoi keräämistään tupakantumpeista Instagramissa. Hänen tavoitteenaan on herätellä ihmisiä: Vänskä tajusi itsekin tumppien määrän vasta, kun hän alkoi kerätä niitä.

– Luulen, että moni, joka heittää tumpin maahan, ei heitä muita roskia. Tupakantumppia ei mielletä samanlaiseksi roskaksi, kun se on niin pieni.

Tupakantumppi kuitenkin sisältää useita myrkkyjä. Vänskä arvioi, ettei tupakantumppia välttämättä uskalleta heittää normaaliin roska-astiaan, ettei se syty palamaan.

– Olen kaupungille laittanut viestiä, että pitäisi olla ainakin tiettyjen penkkien vieressä tumppiroskikset.