Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oma talous on nyt iso trendi – "Säästämisen ja sijoittamisen taustalla nähdään vaurastumisen mahdollisuus"

Rahat: Korona-aika on lisännyt selvästi tamperelaisten kiinnostusta omien raha-asioiden hoitoon, kerrotaan täkäläisistä pankeista.

Koronapandemia ja siitä nouseminen on lisännyt selvästi tamperelaisten kiinnostusta oman talouden hoitoon.

Taustalla ovat muassa sijoituskanavien etsiminen vuoden 2020 syvimmän lockdownin aikana säästöön jääneille euroille, varautuminen pahan päivän varalle ja suuret asunnonvaihtohalut.

Asia on helppo todeta OP Tampereen ja Nordean Pirkanmaa alueen viime viikolla julkistetuista alkuvuoden luvuista.

– Kiinnostus oman talouden hoitamiseen on nyt trendi, tiivistää OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen.

– Tietohaut verkkosivuilta lisääntyvät koronan alkaessa ja myös yhteydenottojen määrä lisääntyi nopeasti, kun ihmiset alkoivat ottaa selvää asioista, kertoo Nordean toimipaikanjohtaja Tomi Tulonen.

Suurin toimeliaisuus liittyy tällä hetkellä sijoittamisen ja säästämisen palvelujen kysyntään. Tulosen mukaan taustalla on paitsi pandemia-aikana esimerkiksi väliin jääneiden ulkomaanmatkojen takia tilille jääneiden eurojen sijoittaminen myös koronan konkretisoima varautuminen mahdollisiin tuleviin kriiseihin.

Vanhan kansan viisaus on hyvä pitää mielessä.

– Korona näytti monelle, että tällaistakin voi tapahtua ja sen varalle kannattaa varautua etukäteen. Matalat korot taas motivoivat muihin säästämisen ja sijoittamisen tapoihin.

Vilpponen lisää taustalle myös sijoitusharrastuksen nousun. Aiemmin keski-ikäisten miesten taloustoimeliaisuus on muuttunut myös esimerkiksi naisten ja nuorten harrastukseksi.

– Säästämisen ja sijoittamisen taustalla nähdään vaurastumisen mahdollisuus. Suurin kasvu tulee nyt siitä, että ihan tavalliset pirkanmaalaiset laittavat 5 tai 10 prosenttia sivuun, mutta myös kysyntä palveluille, joihin kuuluu oma sijoitusasiantuntija, kasvaa nopeasti.

Esimerkiksi OP Tampereella rahasto- ja vakuutussäästön kasvoivat alkuvuoden aikana 20 prosentilla viime vuodesta.

Koronan taipuminen alkuvuoden aikana on näkynyt myös asuntokaupassa, jossa odotetaan ennätysvuotta. Pandemia-aika neljän seinän sisällä kiihdytti monen asuntohaaveita. Pankeissa tämä on näkynyt nostettuina asuntolainoina.

Monissa perheissä korona ei kuitenkaan pakottanut raha-asioiden hoitoon pelkästään tilille jääneiden rahojen takia. Vaikka moni talous joutui tiukille, maksuvaikeuksien tai pankin luottotappioiden määrä ei pelätyllä tavalla noussut. Esimerkiksi Nordea myönsi Pirkanmaalla lyhennysvapaata maaliskuun puolen välin jälkeen 2 800 asuntolainaan.

– Lyhennysvapaat ovat toimineet, eikä asuntolainapuolella tullut ongelmien kasautumista. Taustalla voi olla se, että koronasta kärsineillä ravintola- ja tapahtuma-aloilla on paljon nuoria ihmisiä, joilla ei ole vielä tyypillisesti omistusasuntoja, toteaa Tulonen.

Pankkimiehet näkevät kiinnostuksen raha-asioihin pelkästään hyvänä asiana. Myös säästämistrendiä he pitävät monelta osin terveenä.

Kun vielä takavuosikymmeninä kuluttajavalistuksessa korostettiin vanhana suomalaisena talonpoikaishyveenä pidettyä säästäväisyyttä, on lähimpinä vuosikymmeninä puhuttu nimenomaan kuluttamisen välttämättömyydestä kansantalouden pyörittäjänä.

– Vanhan kansan viisaus on hyvä pitää mielessä, eikä hoitaa talousasioita limiitillä. Lainat pitää joka tapauksessa maksaa takaisin, muistuttaa Vilpponen.