Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyöräsuunnistuksen tulevaisuus tehdään nyt Tampereella – "Nykyään Suomi on aivan kärjessä..."

Liikunta: Laji sopii muun muassa niille, jotka haluavat tuntea vauhdikkuutta luonnon keskellä, mutta eivät halua suunnistaa juosten.

Tampereen seudulla on erittäin merkittävä asema pyöräsuunnistuksen kehityksessä, sillä Tampereella toimivan Varalan Urheiluopiston ja Suomen Suunnistusliiton tänä keväänä allekirjoittaman yhteistyösopimuksen myötä Varala toimii lajin virallisena valmennuskeskuksena. Suunnistusliitto kohdentaa pyöräsuunnistuksen akatemiatoiminnan Tampereen Urheiluakatemiaan. Seuraava haku akatemiaan avautui 1. elokuuta.

Pyöräsuunnistuksen lajiryhmän valmentaja Mika Häkkinen on ollut lajissa mukana siitä asti, kun kisoja on Suomessa järjestetty eli 1980-luvun lopulta.

– Aluksi pyöräsuunnistus oli hiihtosuunnistajien kesälaji. Nykyään Suomi on arvokisojen kaikkien aikojen mitalitilastossa Venäjän ohella aivan kärjessä ja Suomella on nytkin erittäin kova pyöräsuunnistajasukupolvi, Häkkinen kertoo.

Saara Yli-Hietanen ja Juha Lilja ovat nuoria pirkanmaalaisia huippupyöräsuunnistajia. Yli-Hietasella on kymmenen arvokisamitalia 17-20-vuotiaiden EM- ja MM-kisoista, Liljalla on plakkarissa viisi MM-mitalia nuorten sarjoista, neljäs tila aikuisten SM-kisoista sekä aikuisten EM-kilpailuista sija 18.

Kummallakin on tyypillinen tausta pyöräsuunnistusta ajatellen. He ovat suunnistaneet pienestä pitäen ja pyöräily taas on ollut aina luonnollinen tapa liikkua. Kumpikin kuuli ja innostui pyöräsuunnistuksesta hieman yli 10-vuotiaana.

Lajin harrastajapuolella on varmasti suuri määrä samanlaista taustaa omaavia ihmisiä.

– Kun lajia aloittelevan ensimmäinen kokemus tapahtuu mukavasti ajettavassa maastossa eikä liian rankalla radalla, tulee varmasti positiivinen kokemus.

– Pyöräsuunnistuksesta saa vauhdikkaan tunteen, kun sitä vertaa vaikka kävelyyn iltarasteilla ja jos ihminen ei voi jostain syystä juosta niin hän pääsee kuitenkin tätä kautta kiinni luonnossa suunnistamiseen, Häkkinen, Lilja ja Yli-Hietanen sanovat muistuttaen, että pyöräsuunnistuksessa rastit sijoitetaan urille eli teiden tai polkujen varteen.

Lajista kiinnostunut voi aloittaa harrastamisen esimerkiksi Tampereen Fillarirasteilta, joka on Tampereella ja sen ympäristössä järjestettävä pyöräsuunnistuksen tapahtumasarja. Sarja toimii kuntosuunnistusperiaatteella tiistai-iltaisin.

Fillarirasteilla on tarjolla kaksi eritasoista ja -mittaista pyöräsuunnistusrataa. Toinen on suunnattu lajiin tutustuville ja hieman lyhyempää lenkkiä kaipaaville, toinen jo lajin pariin aiemmin ehtineille tai pidemmästä harjoituksesta kiinnostuneille.Tampereen Fillarirastien järjestäjinä toimivat Hiiltomiehet ry sekä Tampereen Pyrintö. Mukaan toivotetaan tervetulleeksi myös muita seuroja.

Tampereen Pyrinnön pyöräsuunnistusryhmä tukee jäsentensä pitkäjänteistä kehittymistä vaikka aikuisten sarjan huippusuunnistajaksi asti. Ryhmässä on mahdollista määritellä oman harrastuksensa intensiteetti ja tavoitteet.

Ryhmän tavoitteena on muun muassa tehdä pyöräsuunnistus näkyväksi osaksi jaoston muuta toimintaa sekä saada useita edustajia arvokilpailuihin. Ryhmän toiminnalla pyritään lisäämään nuorten, heidän vanhempiensa ja valmentajiensa valmennus- ja kilpailuosaamista.