Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arvio: Punikkiorvot ja Kesäyön unelma hurmaavat aidoilla tulkinnoillaan

Teatteri: Haiharan ulkoilmanäyttämön peräkkäiset ensi-illat ihastuttavat taitavilla ohjauksillaan ja erinomaisilla näyttelijäsuorituksillaan, kirjoittaa Katariina Fleming.

Tamperelaisen Anneli Kannon kirjoittama Punaorvot on saanut Sari Lilliestiernalta uuden taitavan sovituksen ja ohjauksen ja nimi on nyt Punikkiorvot.

Näytelmä kertoo vuoden 1918 tapahtumista ja punaisten orpolasten elämästä. Johanssonin perheessä on kolme lasta: Aarre, Lahja ja Ilona, isän lähdön jälkeen syntyy vielä vauva. Arvo-isä kuolee nälkään vankileirillä, hänen kanssaan taisteluun lähtenyt nuori Aarre-poika jää henkiin. Kun vauva kuolee, äiti lamaantuu ja laittaa lapset kerjuulle. Köyhänapua ei haluta, siitä viedään äänestysoikeus.

Punaorpojen saamista huonoista vaikutteista huolestutaan ja lapset halutaan ottaa kotoa pois. Lahja ja Ilona viedään väkisin Pohjanmaalle eri taloihin. Lahjaa kohdellaan huonosti, kuin orjaa, hakataan eikä laiteta kouluun. Ilona saa hyvän, rakastavan kodin, kiintyy kasvattajiinsa ja unohtaa lapsuudenperheensä. Kun äiti vihdoin saa tiedon heidän olinpaikoistaan, hän lähtee hakemaan lapsiaan. Lahja löytyy ja lähtee mukaan, mutta Ilona haluaa jäädä uuteen kotiinsa.

Ohjaaja on jälleen onnistunut erinomaisesti roolituksissaan. Vahvimpana hehkuu puna-aatetta Maria-Katariina Kettusen Aarre; hänen näyttelijäntyönsä on huikeaa. Onneli Karppelin ja Rosa Lehtinen vakuuttavat sisaruksina ja Sari Ahola äitinä. Sarin sakin luottonäyttelijä Anu Utter tekee jälleen aidon roolin. Tanja Vihriälä on topakka ja avulias naapuri. Koko näyttelijäryhmä tekee väkevää työtä.

Ohjaaja-näyttelijä Seppo Heinola tunnetaan ehkä maan parhaana Shakespeare-tuntijana. Hän on kirjoittanut aiheesta Salaperäinen Shakespeare-kirjan. Olisi hienoa nähdä Heinolan ohjaus myös jossain isossa teatterissa.

Nyt Heinola on tarttunut Shakespearen ehkä tunnetuimpaan näytelmään, Kesäyön unelmaan. Näyttelijäryhmänä on Teatteri Lysti, jonka kanssa hän on aiemminkin tehnyt yhteistyötä. Haiharassa nähtävä esitys on hallittu ja riemukas tulkinta. Heinola on saanut harrastajanäyttelijät hurjaan vetoon, vaikka mukana on kymmenen ensikertalaista. Hieno oivallus on myös Sorin sirkuksen nuorten mukanaolo keijuina.

Ohjaaja on jälleen onnistunut erinomaisesti roolituksissaan.

Kesäyön unelman tapahtumapaikkana on Ateena ja kaupungin ympärille levittäytyvä lumottu metsä.

Ateenaa hallitsee ruhtinas Theseus, metsää keijujen kuningas Oberon ja kuningatar Titania. Metsässä viihtyy myös heidän palvelijansa, Puck-menninkäinen.

Esityksen ilopilleri on Vivian Turkkisen riemastuttava Puck. Hänen äänensä sorisee uskomattomana ja tanssi hurmaa katsojat. Puck tekee taikojaan ja sekoittaa nuorten rakastavaisten suhteet. Sanni Sipola, Rebekka Koivu, Tommi Määttä ja Harry Mäkisalo tekevät raikkaat tulkinnat.

Pirjo Kinos teki onnistuneet roolit sekä Kesäyön unelmassa että Punikkiorvoissa.