Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampere on melkein Suomen uimarantapääkaupunki – Miksi täällä on suurimmista kaupungeista selvästi eniten uimarantoja ja -paikkoja?

Tamperetta voi melkein kutsua Suomen uimarantapääkaupungiksi. Tampereella on 31 uimarantaa. Sen edelle määrässä menevät Jyväskylä (34 uimarantaa) ja Kuopio (32 uimarantaa).

Maan suurimmista kaupungeista Tampere on ykkönen, sillä esimerkiksi Helsingissä on 26, Espoossa 21, Oulussa 26 ja Turussa vain 12 uimarantaa ja -paikkaa.

Tampereen uimarantojen lukumäärä kasvaa, kun Ranta-Tampellan ja Härmälänrannan uimarannat valmistuvat.

Tampereen kaupungin liikunta- ja nuorisojohtaja Pekka P. Paavola ei osaa sanoa, miksi kaupunkiin on vuosikymmenien aikana tehty niin paljon kunnollisia uimapaikkoja suhteessa suuriin merenrantapaikkakuntiin.

– Onkohan pyritty varmistamaan, että jokaisessa kaupunginosassa on oma uimaranta tai kaksikin. No, se on spekulointia, Paavola pohtii.

Tampereen uimarannoista 14 on niin sanottuja EU-uimarantoja eli niiden oletettu kävijämäärä on suurempi kuin uimapaikalla, joiksi määritellään pienemmät uimarannat.

EU-rannoilta otetaan vesinäyte neljä kertaa ja uimapaikoilta kolme kertaa kesässä.

– EU-rannoilta otetaan vesinäyte neljä kertaa ja uimapaikoilta kolme kertaa kesässä. EU-rannoilla työskentelee uimakauden aikana päivittäin (maanantaista torstaihin kello 7-15 ja perjantaisin kello 7-13) rantasiistijä, joka siivoaa rannan ja muita tiloja, tarkistaa veden lämpötilan, tekee silmämääräisen leväseurannan sekä ilmoittaa mahdollisista järjestyshäiriöistä tai puuttuu niihin itse. Lisäksi Pyynikin uimarannalla on viikonloputkin kattava siivouspalvelu erillisen urakoitsijan kautta.

– Uimapaikoista huolehtii kiertävä rantatiimi, mutta päivittäistä henkilökuntaa niillä ei ole, Tampereen uimarantojen hoidosta vastaavan Tampereen Infra Oy:n työnjohtaja Tea Leppänen kertoo määrittelyistä.

EU-rannoilta löytyy muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta sisä-wc ja muilta vähintään bajamaja, sekä pukutilat. Uimapaikoilla on Halimasjärveä ja Saunarantaa lukuun ottamatta bajamajat ja osalla myös pukusuojat. Kaikilla uimarannoilla ja -paikoilla on pelastusvälineistö sekä infotaulut.

EU-rantojen ja hoidettujen uimapaikkojen lisäksi Tampereella on epävirallisia uimapaikkoja. Ne ovat usein vanhoja, käytöstä poistuneita uimarantoja, joilta pääsee vielä hyvin uimaan, mutta niitä ei hoideta enää.