Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kirurginmaski ei riitä suojaksi ja rokotettukin voi tartuttaa – Näin lääkärit kertovat deltakoronan leviämisestä IS:ssa ja IL:ssa: "Epidemia ei todellakaan ole ohi"

Koronaviruksen deltavariantti leviää helposti kuin vesirokko, arvioi Yhdysvaltojen tautikeskus CDC tuoreessa medialle vuotaneessa sisäisessä muistiossa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen pitää tätä hyvänä vertauksena Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Epidemia ei ole todellakaan ohi, emmekä ole palaamassa normaaliin, Ruotsalainen sanoo IS:lle.

Ruotsalainen on huolissaan koronatoimista lipsumisesta. Hän suosittelee kahden metrin turvavälejä sisä- ja ulkotiloissa. Ihmismassoissa maskit ovat välttämättömiä terveysturvallisuuden takia, eikä massoihin ehdoin tahdoin kannata mennä.

Ruotsalaisesta myös maskin käyttäminen on edelleen erittäin tärkeää. Maskia tulisi hänestä käyttää etenkin julkisessa liikenteessä ja muissa yleisissä ja julkisissa tiloissa, joissa ollaan lähikontaktissa. Tämä pätee niin sisällä kuin ulkonakin,

Ruotsalainen suosittelee kirurgisia maskeja siitä syystä, että niiden kanssa on helpompi hengittää ja siten useampi ihminen saadaan käyttämään suojaa. Riskiryhmäläisten sen sijaan on hyvä käyttää FFP2- tai FFP3-maskeja, jotka suojaavat kirurgisia maskeja tehokkaammin. Kasvovisiireistä ei juuri ole hyötyä.

Kanta-Hämeen sairaalassa, jossa deltamuunnos keväällä levisi, on otettu FFP2- ja FFP3-maskit käyttöön aiempaa laajemmin, kertoo Iltalehti. Keväisen epidemian aikaan sairaalassa huomattiin, etteivät kirurginmaskit suojanneet riittävästi.

Edes kaksi rokoteannosta saaneiden ei pitäisi luopua maskista. Samaisen CDC:n muistion mukaan täysin rokotetutkin voivat levittää koronaa. Sama huomattiin myös Kanta-Hämeen sairaalassa. Johtajaylilääkäri Sally Leskinen kertoo Iltalehdelle, että sairaalassa luotettiin aiemmin, etteivät kaksi rokotusta saaneet enää olisi vaaraksi muille.

– Mutta kun epidemian aikana testasimme esimerkiksi kahdesti rokotettua henkilökuntaa, huomasimme, että hekin voivat edelleen kantaa ja nykytiedon valossa osa myös tartuttaa virusta, Leskinen sanoo IL:ssa.

Kaksi rokotetta suojaa nykytietämyksen mukaan tehokkaasti myös deltavariantin aiheuttamalta vakavalta taudilta. Yhden annoksen suoja sen sijaan on varsin heikko ja Kanta-Hämeessäkin sairastui toukokuussa pahasti yhden rokotteen saaneita.