Mikä ihmeen Hervanta-fontti? – Katso ratikan ikkunoista!

Sanataide kiertää Ratikan ikkunoiden laitoja. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Ratikan ikkunoita kiertää ainutlaatuinen sanataide, joka on kirjoitettu Emil Bertellin suunnittelemalla Hervanta-fontilla. Ratikan vaunujen sanataideteoksen on kuratoinut Sanataideyhdistys Yöstäjä ry.

– Sanataidekasvatusjärjestönä meille oli erityisen tärkeää, että nuoret tekijät pääsevät esiin aikuisten ammattilaisten rinnalla. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden kärki oli myös painavana valinnoissa ja halusimme nostaa esiin tamperelaisia kirjailijoita, Yöstäjän tuottaja Pia Krutsin selvittää tiedotteessa.

Osa teoksista on tilaustöitä, osa katkelmia olemassa olevista teoksista. Kaksi nuorta sanataiteilijaa löytyi Yöstäjän järjestämän kilpailun kautta, johon osallistuivat lasten ja nuorten taiteen perusopetuksessa olevat sanataiteen ja kirjallisuuden opiskelijat.

Emil Bertell kertoo, että Ratikan sanataiteen fontin ei tarvitse olla ensisijaisesti selvä tai erityisen hyvin luettava vaan ennemminkin koristeelliseen ornamenttiin tai tekstuuriin piilotettu teksti, joka ehkä huomataan vasta monen katselukerran jälkeen. Runot on piilotettu esille, hän määrittelee.

– Kokeilin useaa eri piilotustapaa. Eri lailla häivytettyjä kirjaimia tai jonkinlaisista kappaleista muodostuvia kirjaimia, mutta tämä ikään kuin huopakynällä piirretty ”pieni” kaunokirjoitus valikoitui nopeasti tyyliksi ja tuntui myös sopivan parhaiten runojen kirjoittamiseen, Bertell perustelee Tamperelaiselle.

– Tavallisesti tilaustyössä asiakas päättää myös fontin nimen. Tällä kertaa kävi niin, että otin fontin työnimeksi Hervanta ja lopulta kaikki osalliset olivat myös sitä mieltä, että se sopii oikeastikin fontin nimeksi. Itse päädyin alunperin Hervanta-nimeen siksi, että se kuulostaa hauskalta, on sopivan pituinen ja viittaa Tampereeseen, hän jatkaa.

Näiden taiteilijoiden tekstejä esillä

Kirsi Kunnas

Salla Simukka

Jari Mäkipää

Pekka Kytömäki

Lukas Jokilehto

Milja Niemi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut