Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tärkeä tamperelainen | ”Etuoikeus jäädä historiankirjoihin” – Kun Mika Vilpas ajoi ratikan Hervannan kaduilla, alkoi Tampereella kansanjuhla

Ratikkakuski: Raitiovaunujen huoltoasentaja Mika Vilpas ajoi Tampereen ratikan protovaunun historiallisen ensimmäisen testiajon katuverkossa Hervannassa.

Kaikki ovat kuulleet astronautista, joka astui ensimmäisenä kuuhun.

Tamperelaisille vastaava tärkeä henkilö voisi olla henkilö, joka ajoi Tampereen ensimmäisellä ratikalla ensimmäistä kertaa Ruskon varikon ulkopuolella varsinaisella raitiotiellä.

Kun punainen ratikka lähti varikolta portista kohti Hervantaa ensimmäiselle testiajolle, kuskin penkillä istui Mika Vilpas.

Sattumaa tai ei, hän syntyi vain pari vuotta ennen kuureissua, 54 vuotta sitten.

Tuusulassa syntynyt Vilpas oli jo pienenä lapsena kiinnostunut erilaisista ajoneuvoista. Mopojen ja autojen rassaaminen sekä niiden parissa puuhailu oli mieleistä puuhaa, ja Vilpas on päässyt matkustamaan myös isänsä ajaman rekan kyydissä ympäri Euroopan teitä. Ajoneuvot ja niiden parissa värkkäily ovat kulkeneet Vilppaan mukana koko hänen elämänsä ajan.

Ensimmäinen ratikka-ajo Tampereella tehtiin Tamsa-vaunu numero 1:llä torstaina 2. heinäkuuta 2020. Päivä alkoi työntekijöiden aamupalaverilla, jossa oli mukana monia raitiovaunutestauksen ammattilaisia. Päivä oli hyvin tarkkaan suunniteltu, ja jokaisella tiimissä oli oma tehtävänsä. Osa tarkkaili lamppuja, osa kiskoja ja osa laitteita. Vilpas sai kunnian olla ajamassa ratikan ensimmäistä ajoa. Hänen tehtäväänsä kuului myös radiolähettimestä tulevien, esimerkiksi nopeuteen liittyvien ohjeiden noudattaminen.

Se oli kuin iso kansanjuhla.

Katseiden alla vaunun, joka on suurempi ja leveämpi kuin vastaava Helsingissä, ajaminen oli Vilppaalle uutta.

– Helsingissä raitiovaunut ovat jo niin tuttu näky, etteivät ohikulkijat kiinnitä niihin juurikaan huomiota. Ne ovat jo vanhoja keksintöjä siellä, hän pohtii.

Ajon aikana raitiovaunureitin varrelle kerääntyi ihmisiä katsomaan ja ihmettelemään uutta näkyä. Jotkut ottivat kuvia, osa tyytyi seuraamaan katseellaan.

– Se oli kuin iso kansanjuhla, Vilpas kuvailee näkemäänsä.

Puheissaan hän korostaa ensimmäisen ajopäivän aikataulun tarkkuutta ja tehtävien suunnitelmallisuutta. Kaikille oli selvää, mitä tulisi seuraavaksi tapahtumaan, eikä yllätyksiä sattunut. Vilpas kertoo suunnitelmallisuuden olevan tavallista hänen työssään, sillä turvallisuuden kannalta on tärkeää, että jokainen tietää mitä tekee.

Lentokoneiden parissa alun perin työskennellyt Vilpas vaihtoi ajoneuvoa raitiovaunuihin vuonna 2017. Sähköllä toimiva raitiovaunu oli passeli valinta sähköasentajan koulutuksen käyneelle Vilppaalle. Aluksi hän työskenteli ratikoiden parissa Helsingissä, eikä hänellä Tampereelle siirtyessään ollut minkäänlaista tietoa siitä, että juuri hän tulee ajamaan ensimmäisenä Tampereen raitiovaunua.

Nykyään Vilppaan tavallinen työpäivä pitää sisällään muun muassa erilaisia vaunujen huoltotöitä riippuen siitä, tehdäänkö huolto- vai viankorjauksia.

– Ihan sellaista rutiiniduunia. Ohjeiden mukaan toimitaan, Vilpas tiivistää.

Tulevaisuudessa ratikan kiitäessä samoja raiteita pitkin voimme muistella vanhoja ja selailla historiankirjoja, mikäli kirjoja silloin vielä valmistetaan. Ratikan ensimmäisestä reissusta otetuissa kuvissa tuulilasin takana näkyy Mika Vilppaan kasvot. Ajatus saa hänet hymyilemään.

– On kunnia olla ensimmäinen ratikkakuski Tampereella ja etuoikeus jäädä historiankirjoihin.