Tampereen asuntomarkkinat käyvät kuumana... mutta ei liian – Kaupoissa tinkivara pienentynyt, rivitalokohteissa hämmentävän lyhyt myyntiaika

Asuntojen kauppamäärät ovat kasvussa Tampereen seudulla, kerrotaan OP Koti Pirkanmaasta.

Alkuvuodesta on tehty 26 prosenttia enemmän asuntokauppoja kuin samaan aikaan viime vuonna. Keskimääräinen asunnon myyntiaika on Tampereen seudulla 38 vuorokautta, rivitaloissa vain 8 vuorokautta.

– Tästä vuodesta on tulossa ennätyksellinen asuntokauppavuosi, uskoo OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtaja Timo Voutilainen.

Vaikka asuntokauppa käy kuumana, niin ylikuumentumisen pelkoa ei Voutilaisen mukaan tällä hetkellä ole.

Koronapandemiasta huolimatta asuntojen kokonaishinnat ovat tällä seudulla nousseet keskimäärin 8,3 prosenttia ja neliöhinnat 11 prosenttia. Voutilaisen mukaan tinkimisprosentti eli erotus pyyntihintojen lopullisten kauppahintojen välillä on pienentynyt.

Asuntojen hintojen kehitys jatkaa alueellista eriytymistään. Tampereen seudulla näkyy kaupungistuminen ja koronapandemia on muuttanut asuntounelmia. Kodinvaihtajat unelmoivat nyt pihasta ja tilasta elää.

– Koronapandemia on vaikuttanut kotitalouksiin epätasaisesti. Asunnon omistajiin tilanne tuntuu vaikuttaneen vähemmän, ja asuntojen pakkomyynneiltä on pääosin vältytty, toteaa Voutilainen.

Uudiskohteista on tehty 26 prosenttia enemmän kauppaa kuin tammi-kesäkuussa vuonna 2020. Omakotitalojen hintojen nousu on myös tuonut omakotitalon rakentajia etsimään tontteja. Tonttien ja rakentamisen hinnan nousu vaikuttaa myös vanhojen asuntojen hintoihin nyt ja tulevaisuudessa.

Asunnon kunto on tärkeä valintakriteeri asuntoa ostettaessa kuin vuokratessa. Vuokramarkkinat ovat käynnistyneet, kun syksyn opiskelupaikat ovat varmistuneet.

Nyt myös edellisen vuoden opiskelijat ovat hakemassa asuntoa. Vuokra-asunnolta halutaan, että se on enemmän kuin nukkuma- ja opiskelupaikka.

– Asunnon sijainnista ollaan valmiita tinkimään, jos asunto on hyväkuntoinen, siinä on tilaa elää ja parveke, toteaa Voutilainen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut