Grab and go, luksusta, halpatuotteita, bistro, tapaksia, skumppaa... – Näin ratikka muuttaa kauppaa Tampereella

Talous: Ratikkareitti muokkaa kauppoja ja niiden tuotevalikoimaa. Yhteen ruokakassiin pitää olla tarjolla luksusta ja edullinen perusvalikoima. Yhä useampi nappaa mukaan eväät tai take awayta.

Kalustoasennukset uudella K-Supermarket Hämeenkadulla alkavat kuun vaihteessa. Kauppias Jaro Salkoharju esittelee hyllyjen suuntaa Keskon aluejohtaja Jari Alaselle. Petteri Mäkinen
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Ratikkaliikenteen aloitus muokkaa kauppoja ja koko päivittäistavarakauppaa Tampereella.

K-ryhmässä liikenteen aloituksen tienoilla aukeaa kolme uutta kauppayksikköä. Kalevan Prismakeskusta vastapäätä avataan uusi K-Supermarket Kaleva, Stockmannin alakertaan K-Supermarket Hämeenkatu ja K-Market palaa myös Tuulensuuhun kolme vuotta tyhjillään olleeseen liiketilaan, josta ruokakauppa muutti pois ratikkatöiden tieltä.

– Ratikka tuo osalle asiakkaista uuden vaihtoehdon liikkumiselle, mutta nämä kaikki kolme kauppapaikkaa olisivat meitä kiinnostaneet ilman sitäkin, kertoo Kesko aluejohtaja Jari Alanen.

Jaro Salkoharju avaa yhdessä Terhi-vaimonsa kanssa 26. elokuuta K-Supermarket Hämeenkadun Stockmannin alakertaan.

– Olen liikkunut Tampereella nuorempana paljon eli tiedän kauppapaikan hyvin. Tämä on mielenkiintoinen paikka tehdä hyvä ruokakauppa, toteaa Salkoharju.

Salkoharjun mukaan kauppayksikön sijainti keskustassa ja liikenteen solmukohdassa vaikuttaa väistämättä myös kaupan tuotevalikoimaan. Uusi taikasana on hybridikuluttaminen.

Ostosten lomassa voi ottaa tapaksen ja lasin kuohuvaa.

– Moni hakee viikonlopuksi hintavampia premium-tuotteita, mutta myös edullisten vaihtoehtojen tarjonnan on oltava kattava. Kun mennään kotiin, niin tästä on helppo napata ruokakassi mukaan ratikkaan, bussiin tai junaan.

Kaupan tuotevalikoima nousee kauppiaan mukaan vuositasolla kokonaisuudessaan noin 30 000 tuotteeseen. Keskustakaupalle tyypilliseen tapaan erityispainotus on take away -valikoimassa.

– Grab and go on iso juttu. Ihmiset tulevat ratikalla meidän pysäkille ja nappaavat evästä mukaan junaan tai työpaikalle. Myös erilaisia puolivalmiita aterioita kysytään nykyisin paljon kotiin vietäväksi, lisää Salkoharju.

Ratikkapysäkki on käytännössä tavaratalon pääovella. Ruokakauppa levittäytyy myös pääoven viereen avaamalla Bistro Koon, jonka ruuat tehdään kaupan keittiössä alakerrassa. Bistron yhteyteen tulee myös samppanja- ja viinibaari.

– Kaupan ja ravintoloiden raja-aita muuttuu koko ajan häilyvämmäksi, muistuttaa Alanen.

– Alakerrassa on suuri keittiö, jossa meillä työskentelee useita kokkeja. Sinne tulee muun muassa tapas-baari, jossa on myös anniskeluoikeudet. Ravintolat ovat osa kaupan elämyksellisyyttä. Ostosten lomassa voi ottaa tapaksen ja lasin kuohuvaa, lisää Salkoharju.

Salkoharjun mukaan myös yhteistyö ravintoloiden kanssa lisääntyy koko ajan. Ravintolan ja kaupan raja-aitojen madaltuminen korostuu ennen kaikkea keskustakaupassa. Alasen mukaan moni asia keskustassa hakee vielä muotoaan.

– Hämeenkadun varrella palvelutarjonta tulee muuttumaan. Se pitää tunnistaa ja tunnustaa. Ravintolat ja kahvilat lisääntyvät varmasti. Muotikaupan osuus on jo vähentynyt ja sitä tehdään varmasti jatkossa merkittäviltä osin jossain muualla.

Hypermarketista lähikauppa

Kalevan Prisman kylkeen lähikauppa nopeille ostajille

Uusien liikenteen solmukohtien arvo kauppapaikkoina tulee nousemaan, arvioi Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko.

Esimerkiksi hän nostaa ratikan ja bussien liityntäliikenteen vaihtopisteen vieressä olevan Kalevan Prisman, jonka ympäristöä ollaan kaavahankkeella kehittämässä. Mäki-Ullakon mukaan ratikka muuttaa Kalevan Prisman lähikaupaksi lähes puolelle Tamperetta.

– Vaihtopaikoista tulee uusia hotspotteja kaupalle. Kun Prisman ympäristön kaava mahdollistaa, olemme lähivuosina avaamassa erillisen lähikaupan nopeita asioijia varten lähemmäs pysäkkialuetta.

Uusia avauksia ratikkareitin varrelle Pirkanmaan Osuuskaupalla ei ole tällä hetkellä tulossa. Uudistushankkeita on sen sijaan käynnissä S-Market Pendolinossa ja Sokoksen ruokaosastolla, joilla vastataan myös ratikalla matkustavien tarpeisiin.

– Meidän kauppapaikkaverkostomme ratikkareitin varrella on jo nyt hyvä. Ratikka ei kuitenkaan mullista mitään, sillä oman alueen lähikauppa on yhtä tärkeä kuin ennenkin. Edelleenkin kauppa kannattaa perustaa lähiön sisääntulon lähelle, jossa se on ihmisten kotimatkalla.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut