OP Tampere kertoi isoista luvuista: asiakasliiketoiminnassa kiersi euroja yli 8 prosenttia viime vuotta enemmän – "Me pärjäämme hyvin, jos asiakkaatkin ovat pärjänneet"

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Tampereen Seudun Osuuspankin (OP Tampere) asiakasliiketoiminta kasvoi alkuvuoden aikanaa 8,1 prosentilla 9,628 miljardiin euroon. Kasvua oli erityisesti asiakasvarojen kuten talletusten, rahastosijoitusten ja vakuutussäästöjen ennätyksellisestä kasvusta.

Liikevoitto oli tammi-kesäkuussa 21,9 miljoonaa euroa, mikä on 1,2 miljoonaa euroa eli 5,0 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Liikevoiton pieneneminen johtui erityisesti oman pääoman ehtoisten sijoitusten tuottojen laskusta.

– Olemme pärjänneet hyvin. Tosin me pärjäämme hyvin, jos asiakkaat ovat pärjänneet. Osalla on tietysti ollut vaikeaa koronan aikana ja jo ennen sitä, tiivistää OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen.

Vilpposen mukaan luottotappiot ovat kuitenkin pysyneet hyvin alhaisella tasolla. Henkilö- ja yritysasiakkaiden lainojen maksusuunnitelmien muutosten osalta alkuvuosi on vastannut pitkälti normaalia tilannetta. Koronapandemian vuoksi ei juurikaan ole haettu lyhennysvapaiden ketjutuksia.

Säästäminen ja sijoittaminen taso on ennätyksellisen korkea. OP Tampereen asiakkaiden asiakasvarat ovat kasvaneet vuodessa 607 miljoonaa euroa, 5,4 miljardiin euroon. Rahasto- ja vakuutussäästöt ovat kasvaneet vuodessa ennätyksellisesti peräti 303 miljoonaa euroa yhteensä 1,8 miljardiin euroon, eli 20,2 prosenttia. OP-Rahastot kasvoivat vuodessa 143 miljoonaa euroa eli 26,8 prosenttia. Vakuutussäästöt kasvoivat 159 miljoonaa euroa eli 16,6 %. Jatkuvia säästösopimuksia tehtiin alkuvuonna keskimäärin 300 kappaletta viikossa.

– Pirkanmaalaiset haluavat vaurastua säästämällä ja sijoittamalla sekä varautua tulevaan,tulkitsee Vilpponen.

Tammi-kesäkuussa uusia asuntolainoja nostettiin OP Tampereesta 263,7 miljoonaa euroa eli 19,1 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020, joka oli koronapandemian vuoksi erityislaatuinen. Tammi-kesäkuussa 2021 on nostettu 2,3 prosenttia enemmän asuntoluottoja kuin vuonna 2019 vastaavana aikana.

Yritysten odotukset tulevaisuudesta ovat kasvaneet yhä positiivisemmiksi, kerrotaan OP Tampereesta.

Uusia yritys- ja yhteisöluottoja nostettiin 8,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Yritys- ja yhteisöluottokanta kasvoi vuodessa 37 miljoonaa euroa eli 3,1 prosenttia.

Suurin kasvu on saatu asuntotuotannon ja taloyhtiöiden peruskorjausten rahoittamisesta, joka on kasvanut vuodessa 5,9 prosenttia. Talletusten kasvu viittaa hyvään positiiviseen vireeseen yritysten osalta. Myös korttimaksujen kehitys kertoo siitä, että talouden elpyminen on vahvistumassa.

– Monella pirkanmaalaisella yrityksellä tilauskirjat ovat vahvoja. Raaka-aineiden hinnat ovat olleet nousussa ja työvoiman saatavuus rajoittaa kasvua. Ennätyssuuri maailmanlaajuinen talouden elvytys tukee kasvua. Yritykset luottavat tulevaisuuteen aikaisempaa enemmän, Vilpponen kertoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut