Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suostumus2018-kampanjan vetäjä: Punkstoo ja Metaltoo osoituksia lainsäädännön epäonnistumisesta– "Seksuaalirikoksia koskevien lakien uudistukselle on huutavan kova tarve"

Musiikkialan häirintäkokemukset osoittavat, että seksuaalirikoksia koskevien lakien uudistukselle on huutavan kova tarve, vetoaa tamperelainen kansanedustaja Iiris Suomela (vihr.).

Suomelan mukaan kertomusten vyöry muun muassa punk-, rap- ja metallimusiikin vyöry osoittaa, miten pahasti Suomi on epäonnistunut torjumaan häirintää ja seksuaalista väkivaltaa.

– On pysäyttävää tietää, että vain murto-osa häirinnän tai muun seksuaalisen väkivallan kokemuksista johtaa rikostuomioon. Lainsäädäntö on monelta osin epäselvää ja puutteellista. Näin oikeusvaltio epäonnistuu jokaisen itsemääräämisoikeuden ja koskemattomuuden turvaamisessa”, Suomela toteaa lähettämässään tiedotteessa.

Suomelan mukaan Suomen seksuaalirikoslainsäädännön puutteet nousivat vahvasti esiin vuonna 2017 alkaneen #metoo-liikkeen myötä. Tällöin käynnistyi Suostumus2018-kampanja, jonka tavoitteena oli nostaa suostumuksen puute raiskauksen määritelmäksi rikoslaissa. Suomela veti tuolloin 55 000 suomalaisen tuen saanutta kansalaisaloitekampanjaa.

– Nyt on keskeisen tärkeää varmistaa, että seksuaalirikoslainsäädännön uudistus onnistuu ja kaikki mahdolliset porsaanreiät tukitaan. Uudistuksen on aidosti turvattava jokaisen oikeus päättää oman kehonsa rajoista, Suomela vaatii.

Seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus käynnistyi vuonna 2019, kun oikeusministeriö asetti työryhmän valmistelemaan uudistusta. Työryhmä julkaisi esityksensä kesällä 2020.

– Seksuaalirikoslainsäädännön uudistusta on vaadittu ja odotettu jo vuosikausia. Nyt ollaan aivan loppusuoralla. Hallituksen ja eduskunnan on varmistettava, että uudistus onnistuu tavoitteissaan. Me olemme sen velkaa jokaiselle, jonka rajoja on rikottu ja joka on päättänyt kertoa kokemuksistaan, jotta asenteet ja lait muuttuisivat. Viime päivien keskustelu musiikkialan ongelmista alleviivaa entisestään, miten kipeästi tätä uudistusta tarvitaan, Suomela toteaa.